Barn på billigsalg

MONROVIA (Dagbladet): Barn så unge som ni år selges som slaver i Vest-Afrika i 1997. Anti-Slavery International i London har registrert og offentliggjort rapporter om forholdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har besøkt Benin, Gabon og Nigeria. I Lagos så jeg tre markeder der ni- og tiåringer arbeidet. Jeg har ikke vært vitne til salg av barn, men har mottatt mange meldinger om det, forteller Marian Ouattara i Antislaveriselskapet.

Lures av utdanning

Hun kommer selv fra Burkina Faso og forteller at det har vært tradisjon at noen barn sendes bort til onkler, tanter eller venner. Selv ble hun, som eldste datter, sendt til en tante for å lære om familien og tradisjonene i stammen.

Når noen kommer og tilbyr utdanning til et barn, lar foreldrene seg lett lure.

- Mellommenn inngår en avtale med familien om at barnet skal få utdanning, samtidig som det arbeider og tjener penger. Avtalen sier gjerne at barnet skal arbeide i et visst antall år, når det kommer i gifteferdig alder skal det gis medgift av den nye familien og sendes tilbake til sin egen familie, forklarer Marian Ouattara.

Disse avtalene er ikke verd noe. De brytes, og barna får dårlige arbeidsforhold, mishandles eller selges videre til prostitusjon. Pengene de tjener går i lommene på dem som driver barneformidling.

Arrestert med 90 barn

Benin har forsøkt å komme denne slaveriliknende virksomheten til livs. Tre oppkjøpere, to fra Benin og en fra Nigeria, ble arrestert i juli da de hadde samlet 90 barn som de aktet å smugle ut av landet. De hadde betalt 250 kroner stykket og skulle ta dem til Gabon for å plassere dem der.

- Fra januar til oktober har politiet i Benin reddet 693 barn som skulle smugles ut av landet til Gabon eller Nigeria, forteller Outtara.

Lederen for Anti-Slavery International, Michael Dottridge, sier at det i mange år har gått rykter om slaveri i Vest-Afrika, men arrestasjonene i Benin er de første konkrete eksempler på at det foregår systematisk oppkjøp av barn.

Livsfare

For å unngå å bli tatt, smugles barna i små og farlige kanoer langs kysten. Frivillige organisasjoner har fått meldinger om at flere kanoer har kantret og barna druknet. En ti år gammel gutt som overlevde, fortalte at han ikke fikk noe mat eller drikke de to dagene kanoturen varte.

Ei lita jente som satt ved siden av ham ble svært syk, og kanoføreren kastet henne i sjøen. Trolig druknet hun.

<B>FORLATT:</B> Gatebarn i Monrovia. Bare noen skoler er kommet i gang igjen og de er så dyre at de færreste kan gå der.