Barn på hemmelig adresse blottlagt av dataglipp

Dagbladet fant 5958 drosjekunder i åpen og søkbar database tilhørende Oslo Taxi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre at sensitive data om flere tusen kunder av Oslo Taxi i lang tid har ligget åpent og ubeskyttet på Internett.

- Vi tror basen var åpen i cirka et år, sier daglig leder Bjørn Rebne i Oslo Taxi.

Basen som har vært tilgjengelig via en nettadresse tilhørende Oslo Taxi, inneholder et kartotek på 5958 kunder innen skolekjøring, TT, fastkjøring og såkalt sosial kjøring.

- Redd for barnas sikkerhet For mange av kundene er det svært sensitiv informasjon som er lagt inn i basen, blant annet identitet og oppholdsadresse for en rekke barn under barnevernets omsorg.

- Her er det navn jeg kjenner igjen, sier Hanne Olstad i barneverntjenesten i bydel Sagene.

<strong>ÅPEN DATABASE:</strong> Denne basen tilhørende Oslo Taxi lå åpen på Internett. Skjermbildet viser at det er 5958 kort (kunder) i basen. Rullegardina viser at basen gjelder fastkjøring, skolekjøring, sosialkjøring og TT-kjøring. Foto: Skjermdump
ÅPEN DATABASE: Denne basen tilhørende Oslo Taxi lå åpen på Internett. Skjermbildet viser at det er 5958 kort (kunder) i basen. Rullegardina viser at basen gjelder fastkjøring, skolekjøring, sosialkjøring og TT-kjøring. Foto: Skjermdump Vis mer

- Vi har barn som oppholder seg på sperret adresse, så dette er helt ugreit. Det er en adresse som da ikke skal være kjent for noen andre enn oss. Det kan være en akuttplassering i en tvangsgifte-sak eller i en veldig heavy voldssak, hvor man er redd for barnets sikkerhet dersom om adressen blir kjent, sier barnevernsjef Hilde Marie Myrvold.

Barneverntjensten frykter databasen kunne blitt utnyttet av personer som adresser og oppholdssteder er blitt holdt hemmelig for.

Vold og kidnapping - Vi har jo kidnappingssaker på barn som barneverntjenesten har tatt hånd om. Det er jo en potensiell risiko for lekkasjer i et slikt system, og som kan være kjempealvorlig for det barnet det gjelder, sier Myrvold.

- Snakker vi da om fare for liv og helse?

- Ja! I saker hvor vi for en hver pris skal holde barnets oppholdssted skjult, er dette kjempealvorlig. Det er jo gjerne miljøer hvor det utøves en del vold i forbindelse med kidnapping. Det gjelder ungene og det gjelder de som er satt til å ha midlertidig ansvar for de ungene, sier barnevernsjefen i bydel Sagene.

<strong>EN AV 5958 KUNDER:</strong> Dette er eksempel på et kort tilhørende en kunde i databasen tilhørende Oslo Taxi. Informasjon er sladdet av Dagbladet. Foto: Skjermdump
EN AV 5958 KUNDER: Dette er eksempel på et kort tilhørende en kunde i databasen tilhørende Oslo Taxi. Informasjon er sladdet av Dagbladet. Foto: Skjermdump Vis mer

I den søkbare databasen Dagbladet har funnet, er en rekke barn fra store deler av Oslo registrert.

Hemmelig identitet I flere saker er det ført inn et nummer i databasen. Det er ikke kundenummeret i Oslo Taxi.

- Det er nummer fra vårt fagsystem. Familie, foreldre og parter vil kunne kjenne igjen de numrene. Oslo taxi kan ikke bruke barnevernets ID-nummer som identifikasjon på kjøreoppdrag. Allerede der blir det skummelt. Det er jo ikke noe morsomt dette, sier Myrvold.

Frykter ikke lekkasje Oslo Taxi mener det er lite trolig at noen har fått tak i informasjon fra databasen i løpet av det året den har vært tilgjengelig på nett.

- Slik vi ser det i dag, har vi ingen indikasjon på at noe har tilfalt noen, sier Rebne.

- Hva baserer du det på?

<strong>- SKAL IKKE SKJE:</strong> Oslo Taxi beklager ifølge daglig leder Bjørn Rebne på det sterkeste at informasjonen lå tilgjengelig for uvedkommende. - Dette er et alvorlig sikkerhetsbrudd, og det skal ikke forekomme, sier han. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- SKAL IKKE SKJE: Oslo Taxi beklager ifølge daglig leder Bjørn Rebne på det sterkeste at informasjonen lå tilgjengelig for uvedkommende. - Dette er et alvorlig sikkerhetsbrudd, og det skal ikke forekomme, sier han. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi har ikke fått en eneste henvendelse på dette, sier Rebne.

- Om noen har nyttegjort seg innholdet, er det vel ikke dere de ville meldt fra til?

- Nei, men sannsynligheten for det er vel ekstremt liten. Hva skal man med det, spør Rebne.

- Mulig risikosituasjon Barneverntjenesten ser et annet alvor:

- Om du virkelig vil ha tak i en unge som er på sperret adresse, og som du da har mistanke om blir kjørt i barnehagen i drosje, så vil jeg tro at noen ville kunne tenkt så langt at de hadde søkt både på ID og på navn, og da har du med en gang en risikosituasjon, sier Myrvold.

Databasene i Oslo Taxi

• Dagbladet fant to databaser, en for drosjealarmer og en over faste kundeoppdrag.

• En database inneholdt 5958 kort på kunder med sosialkjøring, TT-kjøring, skolekjøring eller fastkjøring.

• Basen inneholder blant annet navn, ID, adresser, telefonnumre og sensitive data om mange av kundene.

• Spesielt inneholder basen sensitive data om TT-kunder og klienter tilknyttet sosial kjøring.

• En annen database inneholder 26062 innrappporterte alarmlogger fra drosjebilene.

• Alarmloggene inneholder rapporter om hendelser (f.eks. ran og overfall) i drosjebilene, og hvordan situasjonene er håndtert.

• Alt dette har vært tilgjengelig fra en nettside hvor ansatte også kan laste ned programvare for teknisk utstyr tilknyttet Oslo Taxi.

• Tilgjengeligheten til databasene ble stengt da Dagbladet orienterte Oslo Taxi om sikkerhetssvikten.

 

- Vi har saker hvor identiteten til ungen ikke skal bli kjent, og ikke minst adressen hvor barnet oppholder seg. Så dette er helt klart alvorlig, sier hun.

- Vi har brukt Oslo Taxi i mange, mange år og vi har en forventning om at de vet hvem de har med å gjøre, at det er barn fra barnevernet de kjører. En skulle tro de tok slike hensyn, men dette vitner om at de ikke gjør det, sier Olstad.

Lukket databasen Oslo Taxi lukket databasen samme dag som Dagbladet varslet om at den var åpen. De ber om å bli sitert på følgende:

- Vi setter stor pris på at Dagbladet gjorde oss oppmerksomme på sikkerhetshullet. Oslo Taxi beklager på det sterkeste at denne informasjonen lå tilgjengelig for uvedkommende. Dette er et alvorlig sikkerhetsbrudd, og det skal ikke forekomme. Tilgangen til tjenestene ble selvsagt umiddelbart stengt da vi ble gjort kjent med feilen, og opplysningene har siden ikke vært tilgjengelig for uvedkommende. Foruten å utbedre det aktuelle avviket, har vår IT-avdeling hatt en gjennomgang av bedriftens datasikkerhet, og vil fortsette dette arbeidet, sier Rebne i en e-post.

Ifølge Rebne er databasen en annen enn den sjåførene har tilgang til.

LANG LISTE I basen er det øyensynlig mulig å søke etter bestemte personer eller bla gjennom listene over brukere. Klikker man på ikonet «Vis kort» kommer det opp detaljert informasjon om den enkelte. Foto: Skjermdump
LANG LISTE I basen er det øyensynlig mulig å søke etter bestemte personer eller bla gjennom listene over brukere. Klikker man på ikonet «Vis kort» kommer det opp detaljert informasjon om den enkelte. Foto: Skjermdump Vis mer
Tips oss på nullctrl@dagbladet.no
Tips oss på nullctrl@dagbladet.no Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer