Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barn på reisefot får politiet til å se rødt

Kontroversiell lov i den tyske delstaten Bayern.

FERIE: Dette synet kan få tysk politi til å slå alarm. De er nemlig lei av at foreldre tar barna ut av skolen dager før ferien, for å få billigere flybilletter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FERIE: Dette synet kan få tysk politi til å slå alarm. De er nemlig lei av at foreldre tar barna ut av skolen dager før ferien, for å få billigere flybilletter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For mange småbarnsfamilier kan det være fristende å bestille ferieturen litt før fellesferien begynner, slik at billettene blir litt rimeligere. I den tyske delstaten Bayern kan det koste deg nærmere 10 000 kroner.

På tyske flyplassene sjekker man nemlig ikke bare bagasje og identifikasjonspapirer. Tysk politi følger også nøye med på om barn i skolealder er på reisefot.

De har nemlig sett seg lei av at familier bestiller flybilletter til før og etter fellesferien, for å få de billigere. Noe som resulterer i at de hevder at barnet er syk overfor skolen.

- I noen tilfeller ser vi at sykefraværet både dobles og tredobles i disse periodene, sier leder i Tysklands lærerorganisasjon, Heinz-Peter Meidinger, ifølge New York Times.

Saftig bot

I den sørøstlige delstaten Bayern kunne politibetjentene rapportere om 21 familier som lot barna ta noen ekstra dager ferie forrige uke. Det resulterte i at de ble rapportert til skolestyret, og risikerer nå en bot på 1 000 euro som tilsvarer nærmere 10 000 kroner.

Loven som åpner for den saftige bota er imidlertid kontroversiell. Både Foreldreutvalget og fagforbundet for utdannings- og forskningsansatte er kritiske til den.

- Det gir mer mening å ha en samtale med foreldrene. At politiet skal involvere seg er en for streng reaksjon, mener sistnevnte.

Kontroversiell

Leder i foreldreutvalget, Stephan Wassmuth, er av samme oppfatning ifølge Deutsche Welle.

Det finnes derimot en måte man kan omgå loven. Selv om skolesystemet er ganske strenge med at elevene skal møte opp til vanlig skoletider, er det mulig å sende inn en søknad om permisjon.

- Når det kommer til familiegjenforeninger og liknende, er skolestyret som regel behjelpelig. Men ikke når det bare handler om å spare penger på flybilletter og hoteller, sier Meidinger.

Etter at saken først ble omtalt av den tyske avisa Die Welt, oppsto det heftig diskusjon blant tyske innbyggere. En kommenterte følgende:

«Typisk tysk: Å omgjøre en reguleringer som er ment for å sikre at ingen går glipp av utdanning, til en regeulering som sikrer at enden på skoleåret blir mer komplisert for foreldrene.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media