Barn plukker bananene dine

Bananmerkene Del Monte og Bonita kan være plukket av barn. ICA Norge vil nå undersøke saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bananindustrien i Latin-Amerika er preget av barnearbeid, trusler, seksuell trakassering og bruk av giftige kjemikalier som skader arbeiderne. Hvis arbeiderne prøver å organisere seg, får de sparken. Det er hovedkonklusjonene i en undersøkelse Forbruker-rapporten har gjennomført i samarbeid med sine søstermagasiner i Europa. Sammen har de gransket industriens etiske standard, skriver Aftenposten.

Bananmerkene Del Monte og Bonita får begge strykkarakter i undersøkelsen. Disse bananene selges av Rimi, ICA, Maxi og ICA SparMat.

Ifølge Forbruker-rapporten er Bonita den produsenten som har fått flest klager på grunn av barnearbeid og forbud mot organisering. Også Del Monte motarbeider fagorganisering, ifølge undersøkelsen.

Høyest etisk standard i undersøkelsen har bananmerkene Max Havelaar og Chiquita. Disse bananmerkene tilfredsstiller så godt som alle krav.

- Hvis dette medfører riktighet, så ser vi svært alvorlig på denne saken. Slike forhold kan vi ikke leve med, sier informasjonsdirektør Christian Sulheim i ICA Norge til Aftenposten.

ICA utelukker ikke at de vil slutte å selge enkelte bananmerker.

- Men vi ønsker ikke å forskuttere denne beslutningen før vi har sett videre på undersøkelsen og hatt en dialog med våre leverandører, sier Sulheim.

I undersøkelsen er bananprodusentene er rangert ut fra hvor flinke de er til å ta hensyn til miljøet, hvordan de bruker sprøytemidler, hvordan arbeidsforholdene er og om produsenten bidrar til økonomisk vekst for lokalmiljøet.

(NTB)