Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Barn presset til ran av Hells Angels

Flere av barneranerene som har herjet Sørlandet skal ha narkogjeld til Hells Angels.

BARNERANERE: Politiet mener disse gutta ble presset av Hels Angels for uoppgjort narkogjeld. Rettssaken mot fem unge ranere pågår nå i Kristiansand. Den hovedtiltalte 15-åringen til venstre.  Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
BARNERANERE: Politiet mener disse gutta ble presset av Hels Angels for uoppgjort narkogjeld. Rettssaken mot fem unge ranere pågår nå i Kristiansand. Den hovedtiltalte 15-åringen til venstre. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet mener MC-klubben truer ungdommene til å begå kriminalitet.

En gruppe ungdommer helt ned i 15-16-årsalderen med bakgrunn som barnevernsbarn, har herjet Sørlandet i høst.
Sin unge alder til tross har de flere hundre anmeldelser og lovbrudd på rullebladet.

Skylder penger Dagbladet kan avsløre at flere av barnevernsungdommene skylder penger til MC-klubben Hells Angels (HA). Politiet mener MC-klubben presser de unge til å begår ran for å gjøre opp for seg.

Rettssaken mot fem av ungdommene pågår nå i Kristiansand Tingrett. Det er politiets etterforskningen forut for rettssaken som har avdekket Hells Angels grep om de kriminelt belastede ungdommene.

Uklar gjeldspost - Jeg har fått opplysninger fra både barnevernet og politiet om akkurat dette, bekrefter advokat Ole Joachim Devold overfor Dagbladet.

Han er forsvarer for en 15 år gammel gutt som er tiltalt for blant annet et bankran og et grovt ran av en buss.

- Min klient har erkjent å ha en uklar gjeldspost, men vil ikke si verken hvem kreditor er, eller hvor mange penger det egentlig er snakk om. Han forteller at dette har han under kontroll, sier Devold.

- HAR ERKJENT: Advokat Ole Joachim Devold sier hans klient har erkjent en uklar gjeldspost, men vil ikke oppgi hvem kreditoren er. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
- HAR ERKJENT: Advokat Ole Joachim Devold sier hans klient har erkjent en uklar gjeldspost, men vil ikke oppgi hvem kreditoren er. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Tilknytningen til HA er ikke tema i den pågående rettssaken i Kristiansand.

- Vi utelukker ikke at det forholder seg slik. Men jeg kan dessverre ikke kommentere funn og resultater av våre samtaler og avhør med de tiltalte, så lenge hovedforhandlingene pågår i Tingretten, sier politistasjonssjef Ole Hortemo i Kristiansand.

Hells Angels talsmann vil heller ikke kommentere opplysningene.

Farlige supportere Ifølge Kripos har Hells Angels ingen egen avdeling i Kristiansand, men de har det siste året etablert en supporterklubb av så kalt «street crew» i byen.

Hells Angels og den rivaliserende MC-klubben Bandidos skal drive aktiv verving i norske voldsmiljøer, mener politiet. I Kristiansand er det avdekket at flere personer er rekruttert fra høyreekstreme voldsmiljø.

Som Dagbladet har skrevet tidligere, er det undergruppene som står for det meste av den kriminelle aktiviteten i de MC-miljøene.

KREDITOR: Ungdommene skal ha skyldt Hells Angels penger for narkotika. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KREDITOR: Ungdommene skal ha skyldt Hells Angels penger for narkotika. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Noen er villige til å gå langt for å gjøre seg fortjent til medlemskap. Andre presses til å begå kriminalitet. De unge kan sette seg i gjeld til klubben blant annet ved at de får forskuttert narkotika. Klarer de ikke å gjøre opp for seg,  begynner presset.

- I undergrupperingene er det mindre kontroll. Det er de som gjør mye av det kriminelle håndverket, sa Eirik Jensen, politiførstebetjent ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet til Dagbladet i et intervju i oktober.

Ekspanderer Kristiansand er ikke den eneste byen som opplever dette.  HA har de siste to årene etablert supportergrupper i Trondheim, Oslo, Stavanger og Tromsø, ifølge politiet.

- Vi har registret at HA rekrutterer småkriminelle til skitne oppdrag, som de risikerer å bli tatt for. Det er volds-  og vinningskriminelle høyere opp i hierarkiet som står for denne rekrutteringen på veiene av HA. Målet er naturligvis å hente inn mer penger. Hvordan pengene kommer inn er uvesentlig, sier kriminalsjef i Trondheim Harald Moholdt.

«Det fremheves at Hells Angels og Bandidos i Sverige og Danmark i lengre tid har bedrevet aktiv rekruttering til supportermiljøet. Denne trenden synes nå å ha kommet til Norge. I løpet av perioden 2007-2010 har vi sett en markant økning i antallet personer som har knyttet kontakt med de kriminelle MC-klubbene.» heter det i en skriftlig redegjørelse om MC-miljøene som Dagbladet har fått fra Kripos.

Hells Angels er fortsatt den dominerende klubben i Norge, selv om det er Outlaws MC som vokser mest for øyeblikket. Politiet har registrert totalt 113 personer tilknyttet klubben i Norge. Av disse er 85 personer domfelte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!