Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barn produserer for H&M

Stockholm (NTB-TT): Niårige JoAnn fra Filippinene tjener snaut 70 øre timen. Hun arbeider for en fabrikk som produserer klær for kleskjeden Hennes&Mauritz.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnearbeid strider mot reglene i H&M. Men ifølge et dokumentarprogram i svensk TV2 forekommer det likevel. Prodrammet, som blir vist i kveld, avdekker at den svenske klesvaregiganten kjøper tekstilvarer fra leverandører som benytter seg av barns arbeidskraft for å holde prisene nede.

Via en lang kjede av under-underleverandører slipper H&M å ta økonomisk risiko og beholder muligheten til fort å skifte leverandør dersom moten skulle endre seg, heter det i programmet.

Knallhard konkurranse

Dette gjør konkurransen mellom produsentene knallhard og de gjør alt for å produsere til den pris som H&M bestemmer. Av den grunn blir en del av arbeidet flyttet ut av fabrikkene og inn i private hjem hvor kvinner og barn lager klær til Hennes & Mauritz. De utgjør den billige arbeidskraften.

- Prisene de tilbyr tvinger den lokale produsenten til å finne stadig billigere arbeidskraft. Den billigste og enkleste arbeidskraften er barn, sier generalsekretæren i Tekstilinternasjonalen, Neil Kearney til Sveriges Television.

Ut av skolen

- Barna som arbeider i tekstilbransjen faller ofte ut av systemet. Arbeidet holder dem ofte vekk fra skolen og ofte kommer de ikke igjen av skam over at de ikke greier å holde tritt med de andre elevene, påpeker universitetsprofesor i Manila, Rosario del Rosario.

Hennes&Mauritz hevder at de ikke hadde kjennskap til at fabrikken i Filippinene har brukt barnearbeidere. Selskapet krever at leverandørene føler de respektive lands arbeidslivslover og lønnsbestemmelser. Kravene gjelder også for under- og underunderleverandører.

- Ikke under noen omstendigheter aksepterer vi barnearbeid. Denne leverandøren har ført oss bak lyset, sier informasjonssjef Kristina Stenvinkel til nyhetsbyrået TT.H&M-kjeden omsetter også for rundt halvannen milliard kroner i året i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!