Barn ringer hjelpetelefon

Rekordmange barn og unge har sendt meldinger til Røde Kors og Mental Helse i påsken.

MERKER PÅGANG: Karianne Christensen er nasjonal rådgiver i Røde Kors. - I påsken og andre høytider har mange barn og unge bedre tilgang på voksne samtalepartnere, men likevel er det flere enn ellers som tar kontakt. De forteller at de ikke har voksne de kan betro seg til der de bor, sierhun til DAgbladet. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors
MERKER PÅGANG: Karianne Christensen er nasjonal rådgiver i Røde Kors. - I påsken og andre høytider har mange barn og unge bedre tilgang på voksne samtalepartnere, men likevel er det flere enn ellers som tar kontakt. De forteller at de ikke har voksne de kan betro seg til der de bor, sierhun til DAgbladet. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Påsken er en vanskelig tid for mange barn og unge, og i år har det vært rekordmange som har tatt kontakt med nettsteder og hjelpetelefoner for å snakke om ting de synes er vanskelig.

Mental Helse har fått flere 200 meldinger fra barn og unge. Det er en voldsom økning fra i fjor.

Ensomme
- Ensomhet går igjen i mange av meldingene vi får. Det er barn og ungdom som kanskje har mange rundt seg men ingen som de tør å dele tankene med, sier Arne Christian Johnsen i Mental Helse.

Røde Kors 500 henvendelser på telefon og 82 meldinger. Barna som ringer trenger å snakke med voksne de kan stole på.

- I påsken og andre høytider har mange barn og unge bedre tilgang på voksne samtalepartnere, men likevel er det flere enn ellers som tar kontakt. De forteller at de ikke har voksne de kan betro seg til der de bor, sier Nasjonal rådgiver for Røde Kors? dialogtilbud, Karianne Christensen.

Stadig yngre

Barna som tar kontakt for å få hjelp blir stadig yngre. Gjennomsnittsalderen på barna som skriver inn meldinger til Røde Kors sitt nettsted "Kors på halsen" er nå 11 år.

I fjor var den 15. Også Mental Helse opplever stor pågang fra yngre på nett.

- Meldingene vi får er nesten bare fra ungdom, og det er typiske ungdomsproblemer de tar opp. Selvskading, spiseforstyrrelser og kjærlighetssorg, sier Johnsen.

Tegn på at noe kan være galt:

• Vil ikke, orker ikke å være sammen med familie og venner.
• Sover dårlig og spiser lite — over lang tid.
• Blir svært opptatt av utseendet sitt, eller veldig opptatt av vekt, mat og trening.
• Har problemer med å konsentrere seg eller følge med i samtaler.
• Virker trist og likegyldig, viser lite initiativ og glede.


Det at unge velger å heller snakke med en person de ikke kjenner, enn å fortelle om det de sliter med til foreldrene, kan skyldes flere ting.

- Vi oppfordrer foreldre til å være lydhøre, og høre på alt barna har å fortelle. Ung kjærlighetssorg kan virke som bagateller for voksne men er tungt for unge, sier Christensen. Mange unge som kontakter hjelpetelefonene snakker om kropp og seksualitet, og ting de ikke ønsker å diskutere med foreldrene.

Vanskelige høytider
Flere ringer og skriver i høytider, og påsken er ikke noe unntak. Særlig er det de som ikke reiser på ferie som blir ensomme og kjeder seg.

- Noen er igjen hjemme og føler at de verken tilhører en familie eller en vennekrets. Særlig er det de med et lite nettverk som kjenner på denne ensomheten i påsken. At vanlige butikker og aktivitetstilbud er stengt i høytida gjør ikke saken enklere, sier Ellingsen.

I en fersk rapport fra TOPP-prosjektet ved Folkehelseinstituttet svarer mer enn halvparten av 13 — 15 åringene at de føler at foreldrene er for mye borte hjemmefra. Blant foreldrene svarer 75 prosent av fedrene at de savner å ha mer tid med barna. Det samme gjelder for 60 prosent av mødrene.

- Foreldre er mye viktigere for barna enn de tror. Unngå å avvise tilbake dersom ungdommen din virker avvisende mot deg, sier stipendiat ved Folkehelseinstituttet og spesialist i klinisk psykologi, Anne Kjeldsen.

Gode råd til foreldre:

• Vær tilgjengelig.
• Vær utholdende og tål å bli avvist.
• Ungdom trenger mye søvn. For lite søvn gjør at mange unge blir ustabile og kommer i ubalanse.
• Tenk på deg selv som like gammel som tenåringen din, og tenk så på hva du trenger og har godt av - og hva som ikke er så bra for deg.
• Snakk med andre foreldre.
Kilde: Helsedirektoratet, Voksne for Barn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer