Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barn risikerer forvisning fra Israel

1.200 israelskfødte barn risikerer å bli kastet ut av Israel.

RISIKERER Å BLI KASTET UT: 1.200 israelskfødte barn risikerer å bli kastet ut av Israel - fordi foreldrene er ulovlige innvandrere.  Foto: SCANPIX
RISIKERER Å BLI KASTET UT: 1.200 israelskfødte barn risikerer å bli kastet ut av Israel - fordi foreldrene er ulovlige innvandrere. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||1.200 israelskfødte barn risikerer å bli kastet ut av Israel - fordi foreldrene er ulovlige innvandrere.

Lille Stephanie er ikke redd for å bli kastet ut av Israel, for det har læreren hennes sagt at hun ikke skal være. Men åtteåringens framtid er utrygg, fordi foreldrene hennes kom til Israel uten papirer.

Stephanie er ett av rundt 1.200 barn med afrikansk eller asiatisk bakgrunn som kan måtte dra hvis foreldrene blir utvist. Myndighetene har varslet at de vil tvangssende utlendinger som ikke har gyldig oppholdstillatelse, ut av landet.

Barnas skjebne har utløst en bølge av selvransakelse og debatt blant israelerne. De bor i en stat som har tatt imot millioner av jødiske innvandrere siden den ble opprettet i 1948, og mange israelere vil at barna og deres foreldre skal få permanent opphold.

Egenart

Andre frykter at hvis dette skjer, kan det skape en farlig presedens, fordi en slik avgjørelse kan bli brukt som argument i tilsvarende saker i framtiden. Dermed kan hele den jødiske statens egenart på lang sikt bli undergravd.

Barna det nå gjelder, kan vanskelig kalles annet enn israelske, skriver nyhetsbyrået AFP. De snakker hebraisk, kan ramse opp alle de jødiske høytidene og feirer disse høytidene sammen med sine jødiske skolekamerater.

- Jeg vil ikke reise herfra, dette er landet mitt, og jeg er glad i det, sier Stephanie på flytende hebraisk. Hun er født i Israel og går på barneskolen Hayarden sør i storbyen Tel Aviv, der nesten halvparten av elevene er barn av utenlandske arbeidere.

Uforsonlig
SKAPER DEBATT: Barnas skjebne har utløst en bølge av selvransakelse og debatt blant israelerne. De bor i en stat som har tatt imot millioner av jødiske innvandrere siden den ble opprettet i 1948, og mange israelere vil at barna og deres foreldre skal få permanent opphold. Foto: SCANPIX
SKAPER DEBATT: Barnas skjebne har utløst en bølge av selvransakelse og debatt blant israelerne. De bor i en stat som har tatt imot millioner av jødiske innvandrere siden den ble opprettet i 1948, og mange israelere vil at barna og deres foreldre skal få permanent opphold. Foto: SCANPIX Vis mer

Men innenriksminister Eli Yishai fra det ultraortodokse partiet Shas er uforsonlig.

- Yishai vil ikke gi permanent opphold til disse barna, fordi foreldrene deres misbruker dem til å dekke over at de selv ikke skulle være her, sier ministerens talsmann Roee Lahmanovitz.

Hayarden-skolens rektor Yael Klein forteller at det er en vanskelig oppgave å undervise barn som har trusselen om utvisning hengende over hodene sine.

- Mange av disse barna har ikke noe hjem i andre land, og de bør ikke sendes ut, mener han.

Klein er langt fra alene. Da bilder av barn som risikerer å bli deportert, nylig ble solgt til inntekt for veldedige formål, kom israelske politikere, næringslivsfolk og andre kjendiser flokkevis til auksjonen. (NTB)

VIL TVANGSSENDE: Myndighetene har varslet at de vil tvangssende utlendinger som ikke har gyldig oppholdstillatelse, ut av landet. Foto: SCANPIX
VIL TVANGSSENDE: Myndighetene har varslet at de vil tvangssende utlendinger som ikke har gyldig oppholdstillatelse, ut av landet. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media