Barn ruser seg på formfett-gass

BÅTSFJORD (Dagbladet): Kjøpmann Knut Forbergskog i Båtsfjord advarer foreldre - og andre kjøpmenn: Tenåringer ruser seg på formfett på boks!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Formfett-rusen er et problem flere steder langs Finnmarkskysten. De første tilfellene dukket opp i Vardø, ifølge politibetjent Cato Henriksen.

- Det gikk bemerkelsesverdig mye av sorten. Omsetningen var for stor. Vi ble mistenksomme da vi gikk fri og måtte hamstre inn, forteller Forbergskog, som er daglig leder ved RIMI Båtsjord.

For kort tid siden forsto han at den flytende gassen fra formfettet ble anvendt som rus. Nå har han og andre Båtsfjord-kjøpmenn innført forbud mot salg av formfett til personer under 16 år.

- Det nytter ikke lengre å komme til disken med en lapp fra mamma og pappa. Den kan jo hvem som helst skrive, sier han til Dagbladet.

Formfettet på sprayboks benyttes normalt til baking og steking av kaker og andre bakverk. Men produktet inneholder også drivgasser som virker inn på sentralnervesystemet og gir en viss narkotisk effekt.

Gunn Pedersen, sosialkonsulent i Båtsfjord, kjenner til at barn helt ned i 12-årsalderen har ruset seg på sprayboks-gassen.

- Det er et problem. Dette har spredt seg via media, ungdom vil gjerne prøve ut alt. Skadevirkningene vet vi lite om. Men det er flott av kjøpmenn nå tar ansvar, sier Pedersen til Dagbladet.

Hun legger til at alkohol fremdeles utgjør det største rusproblemet i Båtsfjord.

Ifølge direktør Håkon Magerli i Orkla Foods inneholder drivgassene i formfettet propan og butan.

- Dette er ukjent for oss. Men dersom det viser seg å være et utbredt problem, vil vi vurdere å anvende alternative gasser i produktet, sier Magerli.

FORBUDT RUS: Båtsfjord-kjøpmann Knut Forbergskog nekter å selge formfett til personer under 16 år.