Barn så skrekkbildene

Det ble ikke spart på detaljene i Orderud-saken i går. Alle slapp inn. Blant tilhørerne satt flere barn lamslått og så de blodige drapsbildene uten noen form for sensur. - Dette er bare å beklage, sier statsadvokat Olav Helge Thue.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet var i går i kontakt med ei 11 år gammel jente som satt alene under rettssaken da politiet viste de grusomme bildene av drapene på Orderud gård. Jenta forsvant før lunsj etter at hun hadde vist skolebeviset til Dagbladet.

- Jeg har lyst til å kaste opp, sa jenta før hun forsvant ut døra. Bildene ble overført på alle tv-skjermene som var tilgjengelige for publikum.

Grusomme bilder

Rettssaken var i går preget av de sterke bildene av de drepte. Alle ofrene lå i svære blodpøler. Barna ble ikke spart for de detaljrike bildene, som blant annet viste nakkeskudd.

Mange elever fra ungdomsskolen overvar i går rettssaken - uten tilsyn av lærere. Noen av elevene var sjokkerte over framvisningen.

- Dette er noen av de verste bildene jeg har sett. Jeg er ikke vant med så brutale bilder, sier Michael Amundsen (14) fra Kjellervolla skole i Lillestrøm. Selv om det på forhånd ble advart mot sterke bilder, hadde han ikke ventet at de skulle være så ille. Kameraten var ikke så sjokkert og mente han hadde sett det samme på video.

Nedre aldersgrense?

- Jeg har sett mange drap på tv. Vi har fått i oppgave å studere Orderud-saken, og vi skal levere et referat i dag, sier Arne-Marius Brandsæter (14).

Begge foreldrene hadde gitt skolen tillatelse så de kunne overvære rettssaken. Likevel vil rektoren ved ungdomsskolen gjennomgå rutinene.

Adgang i rettssaker

Domstolsloven og lovavdelingen i Justisdepartementet sier personer under 18 år kan nektes adgang til rettssalen. Rettens formann bestemmer om personer under myndighetsalderen får overvære hele eller deler av rettsforhandlingen.

Domstolslovens paragraf 132: «Under offentlig rettsmøte kan adgang nektes folk under 18 år og enhver, som fremstiller seg i en slik tilstand at hans nærvær vil stride mot rettens værdighet eller god orden. Det samme gjelder i straffesaker, enhver som er fradømt stemmerett i offentlige anliggender, eller som i løpet av de siste fem år er idømt frihetstraff for forbrytelse. Rettens formann kan begrense antall tilhørere for at hindre at rommet blir overfyldt.»

- Skulle ikke skjedd

- Det burde vært aldersgrense for å se bildene. Det er klart det gjør inntrykk på så unge sjeler å overvære denne seansen, sier rektor May Sissel Jacobsen ved Kjellervolla skole. Hun mener at foreldrene må ta ansvaret for hva barna får lov til.

Statsadvokat Olav Helge Thue beklager at det ikke var noen form for kontroll.

- Ingen parter var nok klar over at det satt barn i salen, og det er bare å beklage at bildene ble vist. På generelt grunnlag vil jeg si at ingen elever burde oppsøke drapssaker uten tilsyn av lærere, sier Thue. Han får støtte fra retten.

- Vi fikk ikke noe varsel om at det var barn i salen. Hadde vi vist det, ville vi tatt opp saken. Dette bør man se nærmere på, det er et tankekors. Problemstillingen bør rettsvesenet vurdere på generelt grunnlag, sier lagmann Torolv Groseth.

I rettssaken om barnedrapene i Kristiansand ble alle under 18 år nektet adgang.

- Bakgrunnen for at vi brukte en bestemmelse i loven og lukket dørene, er detaljer om overgrepene som har funnet sted. Alle personer under 18 år, bortsett fra pårørende med familie, ble nektet adgang til salen, sier førstelagmann i Agder og rettens formann i Baneheia-saken, Asbjørn Nes Hansen.

Viste ikke følelser

Publikum fikk se obduksjonsbildene av de tre drepte, og hørte professor Torleiv Ole Rognums detaljerte beskrivelse av skadene de døde av.

Per Orderud satt som en saltstøtte da de grufulle bildene fra kårboligen ble vist. Han kastet raske blikk på skjermen, men kikket ellers ned i bordet. Heller ikke kona Veronica viste sine følelser under framvisningen.

Skutt på kloss hold

Teknikerne mener gjerningspersonen(e) først gikk til soverommet der Kristian og Marie Orderud lå og sov. De ble skutt med en grovkalibret revolver.

Han døde momentant, men ble flyttet så han lå over senga, og ble skutt på kloss hold med en 22 kalibers pistol i nakken.

Da gjerningspersonen(e) trolig ble oppmerksom på Anne Orderud Paust, hadde hun tatt seg opp fra soverommet i kjelleren. Skuddet gikk i veggen. Anne må ha forsøkt å flykte ut på kjøkkenet, men ble skutt bakfra. Hun segnet om, men ble skutt på nytt.

Imens har Marie klart å reise seg fra senga. Blødende har hun gått bort til sin avdøde mann. Så har hun gått ut i tv-stua, hvor gjerningspersonen(e) fikk øye på henne. Fra kjøkkenåpningen er hun skutt to ganger. Etter at hun falt om på gulvet, ble hun skutt for siste gang, gjennom halsen.

Elisabeth Brandsæter, mor til Arne-Marius som i går var i rettssalen, visste ikke hva som skulle skje.

- Tåler det nok

- Hadde jeg visst om det, ville vi nok ha snakket om de heller burde dra en annen dag. Men det virket ikke som de syntes det var så grusomt, sier Elisabeth Brandsæter.

- Det var sterke bilder, men de er 14 år og tåler nok det. De ser jo så mye annet rart, både på film og på nyhetene. Jeg visste ikke akkurat hva som skulle komme fram i retten, men nå som jeg vet det, angrer jeg ikke på at han fikk gå. Det høres ut som de har hatt en spennende dag, sier Inger-Anne Amundsen, moren til Michael.

DRAPSBILDENE: 14-åringene Arne-Marius Brandsæter og Michael Amundsen fikk se de grusomme drapsbildene på tv-skjermene i går. Barn helt ned i 11-årsalderen satt alene under framvisningen av de makabre bildene.