- Barn selger dop for «Red Dragon»

Ny gjeng rekrutterer skoleelever i Oslo.

DRAGER: Flere av personene i det sosiale miljøet rundt gjengen har tatovert seg med store drager på overkroppen.
DRAGER: Flere av personene i det sosiale miljøet rundt gjengen har tatovert seg med store drager på overkroppen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Red Dragon har aldri tidligere blitt omtalt, men de er i ferd med å bli mektige i Oslos underverden.  Antatte gjengmedlemmer har vært involvert i stygge voldelige overfall på offentlige steder, og driver med flere typer innbringende kriminalitet som ifølge politiet er organisert i et dypt hemmelighetsfullt miljø.

Red Dragon, som hovedsakelig består av norsk-vietnamesere, beskrives som lukket, godt organisert og har en knallhard indre justis.

Får genser
Ifølge en kilde som kjenner dette gjengmiljøet godt, driver de en svært aktiv og kynisk rekruttering av unge gutter, og de skal være utspekulerte i hvordan de lokker folk med seg.

De yngre medlemmene må ifølge en kilde betale en avgift til gjengen for å få lov til å selge dop for dem. Til gjengjeld får de gjengens beskyttelse.

- En må betale for eksempel 500 kroner i måneden for å få rett til å være med. Da får de full støtte fra gjengen. Da er det bare å ta en telefon hvis en havner i bråk, sier kilden.

Tidligere fikk nye medlemmer utdelt et sølvkjede med en Red Dragon-logo, mens de i dag i stedet får en hvit genser med gjenges merke.

- Svært alvorlig
Oslo politidistrikt ser svært alvorlig på det de mener er et kriminelt nettverk.

- Politiets erfaring er at miljøet i hovedsak består av familietilknytninger og nære bekjentskaper. Politiet kjenner til at rekruttering til kriminalitet har skjedd på skoler og steder i Oslo sentrum hvor unge asiatiske mennesker møtes, sier politioverbetjent Geir Tveit, som leder forebyggende avdeling ved Grønland politistasjon til Dagbladet.

- Miljøet er svært lukket og bruker barn og ungdom kynisk i narkotikadistribusjon, sier Geir Tveit, som mener at nettverket forvalter alle typer narkotika i sin virksomhet.

Siden miljøene er så lukket, er det vanskelig å få på plass hjelpetiltak.

- Vi jobber likevel hardt på individnivå for å hjelpe barn bort fra kriminalitet. Utfordringen er at flere av barna som politiet har kunnskaper om også har foreldre eller familie som er involvert, sier politilederen.

- Vi antar at mørketallene i dette miljøet er store, fortsetter han.

Bekymret rektor
Dagbladet har snakket med rektoren ved en av skolene som har elever politiet er bekymret for.

- Vi deler politiets bekymring og vi har et tett samarbeid med dem, sier rektoren til Dagbladet.

Etter ønske fra politiet og skolen er den anonymisert, av hensyn til elevene.

- Dette miljøet er veldig lukket. Men vi vet at vi har elever som er i faresonen og det er frustrerende. Samtidig er det et lite mindretall dette gjelder, og vi har et godt samarbeid med politiet og kommunenes uteteam, sier rektoren.

Gjengen har vokst seg sterkere og sterkere de siste årene. Det har lenge vært vietnamesere i de eksisterende gjengmiljøene. Nå har de begynt å samle seg i større grad enn tidligere.

- Lederne selv holder seg unna der det skjer. Det er de unge som gjør alt drittarbeidet, sier en kilde. 

Tolv personer registrert av politiet

Medlemmene har ifølge Dagbladets kilder utelukkende vietnamesisk bakgrunn. Og selv om de til dels skal samarbeide med de kjente gjengmiljøene, har de andre inspirasjonskilder.

- De tror de er en triade, sier en kilde til Dagbladet.

En stor del av medlemmene skal være så unge som 15-16 år. Samtidig er flere av de angivelige lederskikkelsene i midten og slutten av 20-årene. Dagbladet kjenner også til koblinger til personer i 30- og 40-årene. Red Dragon regnes som et nytt gjengmiljø, men det er eldre, erfarne kriminelle som også er involvert.

Ifølge Dagbladets opplysninger har politiet registrert tolv personer som de mener kan knyttes til miljøet, men politiet har på langt nær full oversikt over hvem Red Dragon er.

Alvorlige voldssaker

Flere personer som skal være i eller i kretsen rundt gjengmiljøet har vært involvert i ferske voldssaker.

I juli i fjor angrep fire unge menn, som nå er i alderen 18 til 20 år, en jevnaldrende i Oslo sentrum.

I 23.00-tida ble gutten tatt inn i en bil, og kjørt til et sted i øst i Oslo. Der ble han holdt fanget og truet.

Halvannen time etter at gutten ble kidnappet, ble flere av de angivelige kidnapperne pågrepet i Oslo sentrum.

- Min klient har sagt at han ikke har kjennskap til Red Dragon, sier en av de mistenktes forsvarer, Kirsten Sigmond, til Dagbladet.

- Jeg har ikke noe med Red Dragon å gjøre, sier en annen av de siktede.

Sigmonds klient er også tiltalt for drapsforsøk. Han havnet i krangel med en annen gutt med vietnamesisk bakgrunn inne på en bowlinghall i Torggata i Oslo.

Ifølge forklaringen fra et av vitnene skal den siktede 20-åringen ha vært en av omtrent 15 personer med vietnamesisk bakgrunn som angrep gutten. Ifølge en kjennelse fra Oslo tingrett ville offeret dødd av knivstikkene hvis han ikke ble operert kort tid etterpå. Bakgrunnen for denne saken skal ikke være relatert til Red Dragon.

- Ingen narkogjeng
Gjengmedlemmer mener politiets beskrivelse er basert på usanne rykter, men bekrefter at nærmere hundre personer er medlemmer.

- Red Dragon er en gruppe, men ingen kriminell organisasjon.

Det er bare tull at de driver med storstilt narkosalg eller noe sånt. Dette er bare vietnamesere som stiller opp for hverandre, sier en mann som kjenner de sentrale medlemmene godt.

Han bekrefter at medlemskap i gruppen er strengt definert, men hevder at voldsepisoder og narkoforbrytelser har oppstått som følge av enkeltstående tilfeldigheter.

- De er ikke ute etter bråk i utgangspunktet, men hvis du fucker med dem, skal man vite at de tar igjen, sier norskvietnameseren, som også avviser at gruppen driver aktiv rekruttering.

HAR VÅPEN: Enkelte personer som knyttes til miljøet har lagt ut bilder av seg selv på netter der de poserer med våpen.
HAR VÅPEN: Enkelte personer som knyttes til miljøet har lagt ut bilder av seg selv på netter der de poserer med våpen. Vis mer