Barn skremmes av klimasnakk

Slik kan du snakke med barna om klimaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I et par år har global oppvarming vært et hett tema i pressen og i samfunnsdebatten. Det merker også barna.

KLIMA FOR BARN:

• Utstillingen Klima X, Teknisk museum i Oslo. Ta på gummistøvler og vass gjennom den interaktive klimautstillingen. Over 52 000 besøkende har opplevd klimaendringene på kroppen så langt.

• Klimaboka - Barnas egen klimabok fra Miljøagentene, av Daniel Sellevold.

• Miljøagentene - barnas naturvernorganisasjon, med eget medlemsblad og aktiviteter

• Snø, is og klima - barnebok om klima fra forfatter Kirsti Blom og polarforsker og direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther.

- Mange barn har klimaangst, forteller Linda Engstad og Heidi Neilson i barnas egen miljøvernorganisasjon, Miljøagentene.

De mottar daglig telefoner og brev fra barn, både medlemmer og ikke medlemmer, som skremmes av det de ser og leser i media om klimaendringene.

- Noen har hørt at vannet kommer til å stige, og lurer på om landene blir borte. Mange er bekymret for isbjørnen, som er truet fordi isen i nord forsvinner. Andre lurer på om alle vil dø fordi det blir for varmt på jorda. Det er ganske rørende noe av det de skriver. Det er tydelig at dette opptar dem, sier Engstad.

- Opptatt av naturen

Barnpsykolog Atle Dyregrov mener det er naturlig.

- Med det fokus som er på klima for tiden, vil det vise seg igjen hos barna. De små barna er helst redde for monstre og spøkelser, mens de eldre barna vil avspeile det som skjer i voksenverdenen, sier psykologen.

- Barn har tradisjonelt vært opptatt av naturen. Den er en del av deres nærmiljø og de bruker den gjerne mer enn voksne. Så når de opplever at den er truet, blir de redde, sier Dyregrov.

Barn skremmes av klimasnakk

Også Simon Flem Devold, kjent fra Aftenposten-spalten På skråss, får mange brev fra barn som bekymrer seg for jordkloden.

- Jeg får en del brev om det, og det handler veldig mye om omsorg for det som lever. Barna synes det forferdelig hvis dyra blir borte eller plages. En gutt på åtte år skrev inn og sa at han fryktet isbjørnen kom til å dø, og alle andre dyrene i Afrika også! En del skriver om skogen. De synes det er trist hvis skogen skulle visne ned. Mange har oppfattet at biler er forurensende og farlig. Noen skriver at de regner med at stedet der de bor snart vil bli oversvømt. En gutt som ikke bodde mange meterne fra sjøkanten, lurte på om det snart ville begynne å komme vann inn i huset. Han var redd for at han og familien ville drukne, eller for at de måtte flytte. Han hadde ikke turt å snakke med noen om det, sier Devold.

- Optimistiske barn
I Miljøagentene er Heidi Neilson og Linda Engstad opptatt av at barna ikke må bli pessismistiske. De mener det er svært viktig å tenke over hvordan man snakker om klimaendringene med barna. Å gjøre dem redde, løser ingenting.

- Det er viktig at barna ikke blir redd når de hører om og ser konsekvensene av klimaendringene. Det er alvorlig at forskere mener at isen på Nordpolen kan være borte om sommeren allerede innen fem år. Vi voksne bør være bekymra og velge politikere til neste år som er villig til å innføre konkrete klimatiltak, men våre barn skal ikke vokse opp bekymra, sier Heidi L. Neilson.

- Hva skal vi svare når barna spør?

- At vi kan gjøre noe. At alle kan gjøre noe. Kanskje kan vi dessverre ikke gå helt tilbake til der vi var, men vi kan stoppe der vi er. Og hvis alle sammen gjør litt, blir det veldig bra. Vi oppfordrer barn til å si fra, til de voksne, til næringsliv og til regjeringa. De kan skrive brev og sende mail og si hva de synes er viktig. Vi oppfordrer dem til å engasjere seg. Ut fra engasjement kommer løsninga. Vi sier aldri at ting er skummelt og stopper der, sier Linda Engstad..

- Barn er født optimister, det må vi ta vare på, sier hun.

- Skjønner ikke helt

Simon Flem Devold synes det er problem at mange ikke helt har skjønt hva det dreier seg om. Han mener det er viktig at barna får informasjon som de kan forstå.

- Mange barn drøvtygger på ting de har hørt fra voksne, og det som kommer ut er ofte lite gjennomtenkt. De feiltolker og setter ting i en annen sammenheng, slik barn ofte gjør. Særlig hvis vi voksne begynner å bli fanatiske, kan det gå nokså langt. Voksne må gi barn informasjon som de virkelig forstår, og snakke med dem om det de oppfatter. Barn har krav på nøktern og riktig informasjon. Har de det, kan de være pådrivere for oss voksne til å ta dette på alvor, noe vi stort sett ikke gjør, sier Devold.

- VI MÅ IKKE ØDELEGGE JORDA: Barna i Pynten barnehage har ikke akkurat begynt å bekymre seg, men er klare på hva de synes er viktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer