Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barn smadret t-banevogn

Fire barn i skolealder tagget, smadret og raserte ei t-banevogn i rushtrafikken i dag. USA-fenomenet «trashing» har eksplodert i Oslo i sommer. Forskremte passasjerer er passive vitner til at vognene raseres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I verste rushtrafikken og med forskrekkede passasjerer i nabovognene, dro de fire skolebarna fram sprayboks og kniver. På vei fra sentrum ble vogna totalt nedgriset av tagging, setene ble skåret opp, veggdekorasjoner revet ned og vinduene knust.

T-banevogna på linje 1 til Bergkrystallen ble siste offer for sommerens verste farsott - «trashing».

- Vi er maktesløse. Samme hva vi har gjort, har bare problemet blitt verre og verre. Den siste måneden har vært spesielt ille, sier informasjonssjef Bjørn Rydmark i Oslo Sporveier.

Pågrep småtasser

Som regel kommer taggerne seg unna, men i dag ble to av de fire ungene pågrepet av vektere som ventet på Karlsrud stasjon. Passasjerer i nabovognene hadde varslet. De to siste taggerne gikk av tidligere og kom seg unna.

- Vi fikk inn noen småtasser i dag tidlig. De var 13 og 14 år. Vi ringte foreldrene som måtte komme og hente dem, sier Sverre Brennhaugen ved Majorstua politistasjon.

Han er ikke sjokkert over alderen til barna.

- Dette er ikke noe nytt. Det har skjedd mange ganger at vi har pågrepet taggere i 13-14 årsalderen, sier Brennhaugen.

Dagbladet.no skrev om «trashing» første gang 4. juli i år. USA-fenomenet hadde spredt seg til Stockholm hvor 22 vogner var knust så langt i sommer. Også i København fryktet de at taggerne skulle bli voldelige. Den gangen var sikkerhetsbyrået til Oslo Sporveier på tå hev.

- Det er vårt inntrykk at taggerne blir stadig mer pågående. Erfaringsmessig vil fenomener som vold av denne typen, spre seg til Oslo hvis det foregår i Stockholm eller København, sa informasjonssjef Dag Christensen i Falken Security.

Nå har bølgen rammet Oslo med full styrke.

Passasjerer trakasseres

- Den siste uka har vært spesielt ille med tagging, hærverk og trakassering av passasjerene, sier informasjonssjef Rydmark.

I fjor kostet tagging og hærverk Oslo Sporveier 40 millioner kroner. I år kan det bli enda større utgifter.

- I konkurranse med skoler og helse, er det lite trolig at kommunen vil dekke våre tap. Det betyr at passasjerene kan bli sittende med regninga, sier Rydmark.

RAIDER T-BANENE: To av tenåringene ble pågrepet av vektere på Karlsrud stasjon. To andre gutter slapp unna fordi de hadde hoppet av på en tidligere stasjon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media