Fersk studie:

- Barn som ammes
er smartere

En fersk studie viser at barn blir smartere jo lenger de ammes.

NY STUDIE: Ifølge studien kan det være lurt å amme barna noen ekstra år. Foto: John Birdsall/REX/Shutterstock
NY STUDIE: Ifølge studien kan det være lurt å amme barna noen ekstra år. Foto: John Birdsall/REX/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En rekke kjendiser har gjennom åra mottatt krass kritikk for å ha ammet barna sine «for lenge».

Artisten Erykah Badu har tidligere delt at hun valgte å amme sønnen sin helt til han var fem år gammel.

Også skuespillerne Mayim Bialik og Danica McKellar har vært åpne om å ha ammet barna sine i flere år. Dette har tidligere fått flere til å reagere.

Nå kan det imidlertid se ut til at ammevalget kan ha positive resultater, viser en fersk studie.

Undersøkte 7000 barn

Forskere fra Oxford-universitetet har gjennomført studien. Den skal vise at foreldre som ammer over lengre tid har barn som presterer bedre i kognitive tester, enn barn hvis mødre gir dem morsmelkerstatning i stedet.

Funnene, publisert i tidsskriftet PLOS One, forble konstante etter at teamet tok hensyn til foreldrenes egne kognitive ferdigheter.

Tidligere forskning har funnet ut at babyer som ammes har en tendens til å være smartere, men forskerne var usikre på om koblingen utelukkende henger sammen med foreldrenes ammevalg.

MULTITASKING: Mens hun ammer dattera, redder Caitlin Oakley gåsa si Frankie fra å bli rappa av en ørn. Video: Tiktok/@frankythegoose Vis mer

For den nye studien analyserte Oxford-teamet mer enn 7000 barn født mellom 2000 og 2002 og fulgte dem til de var 14.

Forskere undersøkte varigheten av enhver amming, verbale kognitive nivåer i alderen fem, sju, 11 og 14, og romlige kognitive nivåer i alderen fem, sju og 11.

Studieforfatterne målte også hver mors sosioøkonomiske egenskaper og kognitive ferdigheter ved å bruke en vokabulartest.

- Bør ikke undervurderes

Barn som ble ammet lenger gjorde det bedre både i verbale og romlige kognitive tester enn de som ikke ble ammet. Når teamet gjorde rede for hver mors bakgrunn, hadde fortsatt ammede barn bedre verbale testresultater.

- Dette antyder at ammingens rolle på barnets kognitive nivå ikke bør undervurderes. Selv om en liten økning i kognitive utfall kanskje ikke er klinisk meningsfull på individnivå, har den potensial til å være innflytelsesrik på populasjonsnivå, heter det i studien.

- Alle framtidige studier bør sikre riktig kontroll av både sosioøkonomiske faktorer og mors intelligens. Amming bør fortsette å oppmuntres, siden eventuelle forbedringer i barnets kognitive evner bare er ett aspekt av fordelene det gir.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer