Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barn som blir borte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To kinesiske gutter på tretten og seksten år forsvant en morgen fra asylmottaket Vårli ved Moss etter en natt der de hadde snakket intenst sammen. Fire andre kinesiske barn forlot asylmottaket og gikk på toget til Stockholm. De ble skygget på ferden, og paret som tok imot barna i den svenske hovedstaden sitter nå arrestert, mistenkt for å være med i en liga som driver menneskesmugling. I parets leilighet fant politiet store pengesummer og mange pass.

De fire barna er nå trygt tilbake i Norge. Men de to kinesiske guttene er forsvunnet, og foreløpig vet ingen norske myndigheter hvor de har tatt veien. Tall fra Redd Barna og Utlendingsdirektoratet tyder på at hundre barn er forsvunnet fra norske asylmottak i løpet av de siste tre-fire åra.

Nylig ble det utgitt en vurdering som konkluderte med at menneskesmugling er blitt den lønnsomste kriminelle virksomheten i dagens verden. Mer lønnsom enn narkotikatrafikk. Barn er blitt handelsvare som selges fra den fattige til den rike verden gjennom nettverk som loser barna til slavearbeid, sextrafikk og organdonasjon.

Kampen mot denne trafikken må føres internasjonalt. Nettverkene er verdensomspennende og må rulles opp gjennom internasjonalt politisamarbeid. Men forsvinningene fra norske asylmottak peker ut en mer begrenset, lokal oppgave. Barn som kommer hit alene, må passes bedre på enn tilfellet er i dag. Oppgaven er nylig overført til barnevernet som er et riktig grep. Samtidig må barnevernet tilføres ressurser som kan sette det i stand til å løse oppgaven i samarbeid med politiet.

Det kan være en risikofylt oppgave å hindre kriminelle nettverk å benytte Norge som transittland for barn som de enten har kjøpt hos pårørende, eller stjålet fra institusjoner. Det er foruroligende at over tretti barn pr år kan forsvinne sporløst uten at det blir slått sterkere alarm enn tilfellet har vært. Blir et norsk barn borte fra foreldrene, blir det umiddelbart slått storalarm. Det bør ikke være noe annerledes for asylsøkende mindreårige som er blitt norske myndigheters ansvar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!