Barn som blir forlatt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen asylsøkere som ikke får opphold i Norge, forlater sine barn og overlater til norske myndigheter å ta seg av dem. Dagbladet kunne i går fortelle historien om tre søsken fra Iran på 8, 14 og 16 år. Foreldrene dumpet barna i februar i år, og savnet av foreldrene og tilværelsen i et asylmottak sliter på dem. Den eldste har «vondt i hjertet og hodet». Den nest eldste viser utagerende oppførsel. Først nå lover myndighetene at barnevernet automatisk skal koples inn når barn av asylsøkere etterlates av sine foreldre. Barnevernet har ennå ikke vært koplet inn i forhold til de tre iranske barna.

Vi har også «vondt i hjertet» av denne saken. En ting er at barn dumpes av kyniske foreldre. De kan ikke da bli møtt av et offisielt Norge som framstår som nesten like kynisk og kaldt. Barn som forlates av sine foreldre, har rett til omsorg. Loven gir barn av asylsøkere den samme retten til beskyttelse som andre barn. Moralen gir barna samme rett.

Noen foreldre som har fått avslag på sin asylsøknad i Norge, dumper barna fordi de håper at barna skal få opphold i landet, og at foreldrene kan komme etter på familiegjenforening hvis barna har fått opphold, slik statssekretær Kristin Ørmen Johnsen i Kommunaldepartementet sier. Selvsagt kan vi ikke ha det slik at kyniske foreldre kan spekulere i norsk human tenking, og omgå norsk lov ved å skyve barna foran seg. Den iranske familien har fått prøvd sin sak, og de har fått et endelig avslag på opphold i Norge.

Norske myndigheter leter etter slektninger til de 15 barna som til sammen er dumpet i Norge. Sammen med EU jobber norske myndigheter med å få tilbakeføringsavtaler med land der dumpede barn kommer fra. Foreldrene til de forlatte barna kan ikke under noen omstendighet regne med at de kan komme til Norge på familiegjenforening når barna er myndige. Selv om barna eventuelt skulle få opphold når de er myndige, vil dette ikke gjelde foreldrene som forlot barna sine.