- Barn som fødes i dag, vil ikke vite hva det betyr å ha private stunder

Edward Snowden med alternativ juletale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske varsleren Edward Snowden advarer mot en utvikling der unge er i ferd med å miste retten til privatliv.

- Barn som fødes i dag, kommer aldri til å vite hva personlig integritet er, sa Snowden i en tale til britene 1. juledag. Han var blitt invitert av den britiske TV-stasjonen Channel 4, som de siste 20 årene har latt en aktuell person holde en juletale som et alternativ til dronningens TV-sendte tale. Snowdons tale er tatt opp i Russland og filmet av Laura Poitras.

- Hei og god jul! Det er en ære å få snakke med deg og din familie i år. Nylig fikk vi vite at våre regjeringer samarbeider for å skape et system av verdensomspennende masseovervåking som vil se alt vi gjør, innledet Snowden, og refererte til George Orwells dystopiklassiker, romanen 1984.

- Orwell advarte oss mot farene med slik type informasjon. Vi har nå sensurerer i lommene våre som sporer oss hvor vi går. Tenk på hva det betyr for privatlivet til en vanlig person.

- Barn som fødes i dag, vil ikke vite hva det betyr å ha private stunder for seg selv, en uregistrert, ikke-analysert tanke. Og dette er et problem, for private forhold, privatlivet, er det som gjør at vi kan fastslå hvem vi er og ønsker å være, sa Snowden.

Spionsiktede Snowden har lekket en rekke etterretningsdokumenter etter at han sluttet i den amerikanske etterretningstjenesten, NSA.

Han har nå fått midlertidig asyl i Russland.

(NTB)