Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Barn som slår rot i Norge, får bli

Asylavtalen mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre virker: 82 prosent av sakene med lengeværende barn er omgjort etter at forskriften ble endret.

ASYLAVTALEN VIRKER: De fire lederene i de fire partiene bak regjeringens samarbeidsavtale møttes i går i statsministerboligen for å drøfte ulike saker. Men én sak anser de seg ferdig med: Asylbarnavtalen. Evalueringen statsminister Erna Solberg kunne legge fram viser at barns tilknytning til Norge har blitt tillagt større vekt etter forskriftsendringen de fire partiene har blitt enige om. Fra venstre: Venstre-leder Trine Skei Grande, statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, finansminister og Frp-leder Siv Jensen og KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
ASYLAVTALEN VIRKER: De fire lederene i de fire partiene bak regjeringens samarbeidsavtale møttes i går i statsministerboligen for å drøfte ulike saker. Men én sak anser de seg ferdig med: Asylbarnavtalen. Evalueringen statsminister Erna Solberg kunne legge fram viser at barns tilknytning til Norge har blitt tillagt større vekt etter forskriftsendringen de fire partiene har blitt enige om. Fra venstre: Venstre-leder Trine Skei Grande, statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, finansminister og Frp-leder Siv Jensen og KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det viser gjennomgangen av 92 saker med lengeværende barn som først fikk avslag på søknad om asyl i Norge, men som etter avtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre har fått omgjort sine saker.

- Dette viser at forskriftsendringen har hatt effekt. Barns tilknytning til Norge er blitt tillagt større vekt enn før. Før denne regjeringen tiltrådte, var andelen saker som ble omgjort, 45 prosent. Nå, etter forskriftsendringen fra desember 2014, er altså 82 prosent av sakene omgjort, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

Solberg understreker at denne oppmykingen i behandlinger av lengeværende asylbarn skal gjelde fortsatt, tross innstramminger i asylpolitikken.

- Hvis barn blir lenge i Norge, skal de få vurdert sin sak ut fra tilknytning. Så er det vår jobb å returnere tidligere de som ikke har krav på opphold. Vi ønsker jo færrest mulig slike saker, sier Solberg.

- Valgløftet innfridd Dagbladet fikk være med i forkant av et såkalt «5c-møte» mellom lederne i de fire samarbeidspartiene i statsministerboligen i går kveld: Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande.

Tross egen asylavtale har skjebnen til barn med avslag, men med mange år i Norge, vært en stor stridssak mellom de fire. I fjor uttrykte både Venstre og KrF kritikk på grensa til mistillit mot justisminister Anders Anundsen (Frp) for å ikke ha fulgt opp avtalen om oppmyking for lengeværende asylbarn.

I går ble imidlertid saken kvittert ut av fire fornøyde partiledere.

- Det er helt klart at målsettingen vi hadde om å liberalisere reglene for lengeværende asylbarn, som vi gikk til valg på, har vi fått til. Samtidig har vi klart det som var viktig for Frp, å sende ut flere kriminelle og andre som ikke har krav på opphold. 8000 er blitt kastet ut, sier Siv Jensen.

- Jeg tror dette treffer folks rettsfølelse bedre, at de barna som har slått rot, skal få bli, mens de som ikke skal være her, blir returnert, sier Trine Skei Grande.

- En istid er forbi Også KrF-leder Knut Arild Hareide er fornøyd, og bruker et sitat fra den kjente asyladvokaten Arild Humlen.

- Da vi fire sto sammen med justisminister Anders Anundsen i Nydalen for ett år siden og la fram vårt arbeid, sa han at en istid er over for lengeværende asylbarn. Det var sammenlignet med situasjonen under Ap-styret på dette området. Å få til en liberalisering for asylbarn er viktig for oss, fordi vi har vært med på en del innstramminger. Nå, i januar 2016, kan vi konstatere at vi har nådd målstreken med de intensjonene vi hadde og den løsningen vi skisserte i Nydalen 2013, sier Hareide.

Han understreker også at det var Anundsen som tok initiativ til forhandlingene om en ny forskrift. Finansminister og Frp-leder Siv Jensen sier at regjeringen har ryddet opp etter den forrige.

- De evnet ikke å skjære gjennom. Det har vi gjort. Vi har myket opp der det var riktig, og strammet til der det har vært nødvendig. Med ny tilstrømming vil vi få nye saker. For framtiden gjelder det å få raskere saksbehandling slik at vi unngår å få saker der familiene har fått avslag, men likevel blir lenge her, sier Jensen.

Asylavtalen er en tilleggsavtale til samarbeidsavtalen fra 2013 mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre på asyl- og innvandringsfeltet. Den slo fast at saker som omhandlet lengeværende asylbarn med avslag, skulle få sine saker vurdert på nytt, før eventuell uttransportering.

I desember 2014 ble partiene enige om en ny forskrift om at barnas tilknytning til Norge skulle vektlegges sterkere. Ordningen skulle evalueres etter ett år. Det er nå denne evalueringen som foreligger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media