Barn som spiller dataspill har det bedre

Ny britisk studie viser at litt dataspill hver dag er bra. Spiller man for mye, har det motsatt effekt.

TVEEGGET SVERD: Litt dataspilling er bra, men å spille flere timer daglig har en negativ effekt på barn, viser en ny britisk studie. Dette bildet er tatt tidligere i år, i forbindelse med en annen studie, som viste at autistiske barn opplevde mange positive effekter av å spille dataspill. På bildet er autistiske Sawyer Whitely, foran en Microsoft X-box Kinect (screen to rear) ved  Steuart W. Weller barneskole i Ashburn, Virginia. Foto: AFP / Paul J. Richards
TVEEGGET SVERD: Litt dataspilling er bra, men å spille flere timer daglig har en negativ effekt på barn, viser en ny britisk studie. Dette bildet er tatt tidligere i år, i forbindelse med en annen studie, som viste at autistiske barn opplevde mange positive effekter av å spille dataspill. På bildet er autistiske Sawyer Whitely, foran en Microsoft X-box Kinect (screen to rear) ved Steuart W. Weller barneskole i Ashburn, Virginia. Foto: AFP / Paul J. RichardsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn som spiller litt dataspill hver dag er bedre tilpasset og har færre emosjonelle problemer. Det er konklusjonen
i en britisk studie
, utført ved det anerkjente Oxford-universitetet.

Studien er foretatt blant 5000 barn mellom 10-15, som selv har svart på spørsmål om hvor fornøyd de er med livet, og hvor godt de kommer overens med sine jevnaldrende.

75 prosent av barna oppga at de spilte dataspill jevnlig. Disse var mer fornøyde med livet, muindre hyperaktive, og hadde færre følelsesmessige problemer enn de som ikke spilte dataspill i det hele tatt.

De positive effektene gjelder barn som spiller mindre enn én time daglig. Men studien viser også at for mye dataspilling gir motsatt effekt: De som spilte dataspill i mer enn tre timer daglig, scoret dårligst på forskernes parametere.

Psykolog Dr. Andrew Przybylski, sier til BBC at det kan være flere grunner til at det å spille dataspill kan ha en positiv effekt på barn.

- Å spille dataspill kan gi barn et slags felles språk. De som ikke er del av denne samtalen, kan ende opp med å føle seg utenfor, sier Przybylski.

Han mener at forskningsmiljøeet rundt dataspill har vært polarisert mellom de som mener dataspill er bra for barn, og de som mener at det kan utløse voldelig oppførsel.

- Denne forskningen kan forhåpentlig gi et mer nyansert standpunkt, sier Przybylski. 

Tidligere studier av dataspills effekter på barn, har blant annet vist at barn som spiller dataspill blir flinkere til å tegne, og at de får bedre syn.

På den andre siden viser en rekke forskningsprosjekter at å spille voldelige spill kan utløse aggresjon hos barn, særlig hvis man allerede er disponert for dette.