- Barn spises

Sulten i Nord-Korea er så ille at noen mennesker har tydd til kannibalisme, sier flyktninger fra Nord-Korea som har rømt over grensa til Kina. De forteller om barn som blir tatt på gata, drept og spist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men i Kina risikerer flyktningene å bli sendt tilbake til interneringsleirer i hjemlandet. Disse leirene er opprette for å ta seg av det økende antallet sultende som driver rundt på jakt etter mat.

I en rystende artikkel skildrer den britiske avisa The Sunday Times forholdene i Nord-Korea. Avisa møtte 27 år gamle Kim Soon-Hee, som klarte å flykte til Kina og byen Yanji rett over grenseelva Tumen. Prisen for å slippe ut av Nord-Korea var at hun måtte la seg selge som kone til en kinesisk mann for rundt 2500 kroner.

27-åringen forteller at tre ungdommer ble henrettet i hennes hjemby, Hoeryong, for å ha drept ei kvinne og solgt menneskekjøttet.
- Kvinnen skulle selge riskaker på markedet. Ungdommene lurte henne med seg, drepte henne og stjal riskakene. Så hogg de opp kroppen for at det skulle se ut som svinekjøtt, sier hun.

- Spiser barn

Kim Soon-Hee vokste opp som datteren til en kommunistpamp, og nøt privilegier. Men etter at hungersnøden rammet Nord-Korea, har livet endt i katastrofe. Faren ba om utdeling av ris, forteller hun, men da ble han styrtet og satt i fengsel, hvor han døde. Da historiene om kannibalisme begynte å florere, rømte Kim over grensa.

Flere flyktninger forteller om barn som blir tatt på gata, drept og spist. Kim bekrefter at mange foreldre forlater barna sine fordi de ikke har nok mat, i håp om at andre skal fø dem.

- Når du sulter, blir du gal. Du klarer ikke tenke logisk. Og barn kan slutte å se ut som barn. De kan ende opp med å se ut som byttedyr, sier hun.
Nå sitter 27-åringen med et spedbarn i fanget og er livredd for å bli sendt tilbake til hjemlandet.

Ikke adgang

Rapportene om kannibalisme kommer fra flyktninger som på samme måte som Kim har flyktet til den autonome regionen Yanbian i Kina. Det er ikke mulig å få deres fortellinger bekreftet av utenforstående.

- Til et par av de nordvestlige provinsene har vi ikke adgang, blant annet området som det her er snakk om. Derfor vet vi ganske enkelt ikke hva som skjer der, sier nødhjelpskoordinator Halvor Fossum Lauritzen i Norges Røde Kors til Dagbladet.

Han var selv i Nord-Korea for et halvt år siden, og reiser tilbake om få uker.
- Vi tror situasjonen i landet er noe bedre enn for ett år siden, fordi de siste avlingene har vært bedre enn de foregående to år. Men det er ingen tvil om at folk fortsatt sulter og at det er stort behov for hjelp, sier han.

Norges Røde Kors sender i denne og neste måned fire fullastede fly med medisiner til Nord-Korea.

Det blir anslått at rundt to millioner mennesker kan ha bukket under som følge av sult i landet de siste tre åra.

Internering

Det er opprettet egne interneringsleirer for sultende på flukt i Nord-Korea, forteller Venerable Pomnyon, en munk som leder hjelpeorganisasjonen Koreas Buddhistiske Delebevegelse (KBSM). De som blir sendt tilbake fra Kina risikerer å ende her.

- Leirene skal ta seg av de hjemløse som driver rundt etter mat på jernbanestasjoner og markeder. De plukkes opp og settes i leirene, men de får ikke nok mat og mange dør der, sier Pomnyon.

Utmagret

Et av ofrene var Shin Chong-Min (33). Fullstendig utmagret og uten tak over hodet fant KBSM henne i et steinbrudd i Kina med sitt lille barn.
- Hun lå der med hud som falt av hendene hennes, og et barn som var alvorlig plaget av skabb. Det regnet, og de hadde ikke engang en plastduk å ha over seg. Hun fortalte meg at moren, faren, ektemannen og to andre barn hadde omkommet. Bare hun og datteren på seks hadde klart seg, sier munken Venerable Pomnyon til Sunday Times.

Da buddhistmunkene kom tilbake neste dag med mat og medisiner var hun og barnet forsvunnet. KBSM fikk seinere høre at kinesiske myndigheter hadde sendt henne tilbake til Nord-Korea.

Ifølge en seinere flyktning døde hun i en av leirene. Barnets skjebne er ikke kjent for KBSM.

SULTEDØDEN:> Nordkoreanske Shin Chong-Min (33) ble funnet fullstendig utmagret u Kina. Dagen etter var hun sendt tilbake til hjemlandet, hvor hun skal ha dødd i en interneringsleir.