Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Øst-Ghouta:

Barn sulter i Syria. - Hjerte­skjærende, sier Egeland

Den siste måneden har situasjonen ytterligere forverret seg i Øst-Ghouta.

UNDERERNÆRING: Nesten 12 prosent av barn under fem år i det beleirede området lider av akutt underernæring, ifølge UNICEF. Her mottar et barn helsehjelp. Foto: AP / NTB Scanpix
UNDERERNÆRING: Nesten 12 prosent av barn under fem år i det beleirede området lider av akutt underernæring, ifølge UNICEF. Her mottar et barn helsehjelp. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): UNICEF krever at 137 barn som befinner seg i det beleirede området Øst-Ghouta, må evakueres umiddelbart. De hevder også at fem barn skal ha dødd allerede, fordi de ikke fikk komme ut av området for å motta medisinsk behandling.

Området befinner seg bare 10 kilometer fra Syrias hovedstad Damaskus. Der bor 400 000 mennesker som er beleiret, altså sperret inne. Det har de vært siden 2013.

Men den siste måneden har situasjonen ytterligere forverret seg. UNICEF rapporterer at det har vært en økning i bruk av vold, og som en konsekvens av det har de humanitære forholdene forverret seg betydelig i Øst-Ghouta.

Lidelser

Barna som UNICEF krever at evakueres skal blant annet lide av nyresvikt, betydelig underernæring og konfliktrelaterte skader, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Organisasjonens egne helsearbeidere har beskrevet situasjonen som noe av det verste de har sett siden konflikten i Syria startet. Blant annet har de fortalt at de har sett en alvorlig underernært toåring, med armer like tynne som en finger.

- Jeg har mislyktes

I en fersk pressemelding ber FNs spesialrådgiver for humanitære spørsmål i Syria, Jan Egeland, om hjelp til å redde barna i Øst-Ghouta. Han forteller også at FN allerede for seks måneder siden leverte en detaljert liste til den syriske regjeringen, som inneholdt en oversikt over personer som må evakueres for å få nødvendig helsehjelp.

- Siden den gang har vi lagt til nye navn regelmessig, og nå er vi opp i 494 navn, forklarer han.

Jan Egeland: Generalsekretær i Flyktningehjelpen og FNs spesialrådgiver for humanitære spørsmål i Syria. Foto: Denis Balibouse / Reuters
Jan Egeland: Generalsekretær i Flyktningehjelpen og FNs spesialrådgiver for humanitære spørsmål i Syria. Foto: Denis Balibouse / Reuters Vis mer

Tolv av disse menneskene skal ifølge Egeland ha dødd i påvente av evakuering. Han advarer mot å bruke sivile og barn som en forhandlingsbrikke i en pågående krig, og konstaterte at de har rett til å bli evakuert.

- Jeg vil bare si at jeg har mislyktes. Jeg føler ikke at vi har klart å løse dette. Det er hjerteskjærende å daglig få bilder av underernærte barn som dør, uten å være i stand til å hjelpe dem, sier Egeland.

I juli sa han at beleiringen er kriminell og bryter med internasjonal rett. Han fortalte at taktikken rebellene bruker omtales som en «overgi deg eller dø»-strategi.

- Situasjonen for innbyggerne er virkelig ille. Folk er slitne og utkjørte, og har nå opplevd en krig som har vart lenger enn andre verdenskrig, sa Egeland til Dagbladet den gang.

- Helsesystemet kneler

Én av Unicefs representanter i Syria, Fran Equiza, sier at i takt med at konflikten eskalerer, lider tusenvis av barn i stillhet. Han mener at situasjonen forverrer seg for hver dag som går.

- Helsesystemet kneler og skolesystemet har vært stengt i nesten én måned. Syke barn er i desperat nød for medisinsk evakuering, og tusenvis blir nektet muligheten til en normal og fredelig barndom, sier han.

Nesten 12 prosent av barn under fem år i det beleirede området lider av akutt underernæring, ifølge organisasjonen. Det er det høyeste antallet de har målt siden konflikten startet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!