Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snakk med barna om selvmord

- Barn tåler å høre ting, men de tåler ikke fortielse

Krisepsykologer anbefaler voksne å snakke med barna om selvmord. - De tåler å høre ting, men ikke fortielse.

SNAKK MED BARNA: Psykologspesialist Atle Dyregrov oppfordrer foreldre og voksne til å snakke med barna om Ari Behns selvmord. Foto: Eirik Brekke / Bergens Tidende / NTB Scanpix
SNAKK MED BARNA: Psykologspesialist Atle Dyregrov oppfordrer foreldre og voksne til å snakke med barna om Ari Behns selvmord. Foto: Eirik Brekke / Bergens Tidende / NTB Scanpix Vis mer

Da nyheten om Ari Behns dødsfall ble kjent for hele Norge i går, satte psykologspesialist Magne Raundalen seg ned for å skrive ned noen råd om hvordan foreldre kan snakke med barna sine om hva som skjedde. Han har gjennom mange år jobbet med barn i krisesituasjoner. Sammen med kollega Atle Dyregrov har de lagt ut en veiledningen på hjemmesidene til klinikk for krisepsykologi.

- Vi ønsker å hylle slottet og familien for åpenheten rundt dødsårsaken, men det medfører også et ansvar for voksne å følge med på og snakke med barna sine om selvmord, sier Atle Dyregrov til Dagbladet.

Dyregrov understreker at det nå er skoleferie og at det derfor er ekstra viktig at foreldre og andre voksne kan snakke med barna.

- Barn tåler å høre ting, men de tåler ikke fortielse. Det er viktig at barnas tanker ikke baserer seg på fantasier slik at de ikke tror pappa kan gjøre det samme som Ari Behn, sier Dyregrov til Dagbladet.

Både Dyregrov og Raundalen har jobbet lenge for å fremme åpenhet rundt temaet.

GIKK BORT: Onsdag 25. desember kom nyheten om at Ari Behn (47) er død. Slik var hans liv. Video: Dagbladet TV Vis mer

Trygghet og varme

I veiledningen skriver de at barna trenger forsikringer om trygghet.

- Barn har lett for å tro at sterke utbrudd fra voksne betyr at de er redde. De er opprørte fordi de er triste, men det skjønner ikke førskolebarn hvis de ikke får forsikringer og forklaringer, skriver Magne Raundalen og Atle Dyregrov.

Videre skriver psykologene at barn på lave alderstrinn har uklare forestillinger om død, men ingen tanker om at noen kan gjøre det selv.

- Vi trenger ikke påføre dem en forklaring på det, men være våken om de oppfatter dette eller de spør. Vi har eksempler fra barn mellom to-tre år som vi trodde var forskånet for å forstå dette, som først godtok en forklaring om at han døde fordi hjertet stoppet, men så har spurt om man kan stoppe sitt eget hjerte. Under tre år har noen spurt om hvorfor en pappa tok sitt liv. Da er det noe de har hørt. Da må vi komme dem i møte med enkle ord og forklaringer, skriver Raundalen og Dyregrov i veiledningen som har tittelen: Hva kan vi si til barna om Ari Behns selvmord?

Feile tanker

Psykologene mener det er prisverdig at familien Behn har vært åpen om at tok sitt eget liv, og råder foreldre og voksne til å finne egne ord som forklarer hva som har skjedd. I veiledningen kommer de med noen eksempler.

- Nesten alle mennesker kan få tanker som er feile, for eksempel at vi har lyst til å slå til noen om vi blir veldig sint på dem, eller at vi har lyst til å skrike ut noe dumt til en lærer vi synes er urettferdig. Men i hodet har vi både tankebremser som kan bremse oss fra å gjøre det vi tenker og akkurat som en ryddemaskin som hiver slike tanker i søppelbøtta.

- Vi tror at for dem som tar livet sitt, så stopper bremsene å virke og ryddemaskinen tar ikke bort feiltankene. Samtidig tror vi at den som tar livet sitt kobler ut tankene på dem som de er glade i, slik at de er i en slags tunnel hvor de bare ser det de vil gjøre for å slippe unna vonde tanker.

Fire barnegrupper

Psykologene Raundalen og Dyregrov mener det er fire barnegrupper man skal være ekstra oppmerksom på.

- Først skal vi være våken for barn vi tror er for små til å bli berørt av voldsomme nyheter. Særlig hvis de har større søsken som er opptatt av det som skjedde. Da kan selv små barna få med seg mer enn voksne tror, skriver de erfarne psykologene.

- Den andre gruppen er barn som har opplevd turbulens og dramatikk i hjemmet inkludert nylige, naturlige dødsfall i nære relasjoner og familiekrets.

- Den tredje gruppen er det store flertall av barn som er uforstående og mangler begreper for slike store tragedier i voksenverden. De har etter vår erfaring tatt godt imot rolige, planlagte, forklaringer om fortvilelse, tankefeil og tankesykdommer. De trenger beroligelse på at selvmord heldigvis er sjeldne og at de ikke trenger å være redd for mamma eller pappa.

- Den siste gruppen kan vi kalle «læring for livet» og da handler det om større barn fra 10 år og oppover som kan få tilbud om beroligende dialog om problemer i og mellom mennesker og at noen, heldigvis sjeldent må vi si til dem også, får slike dramatiske utfall.

Psykologene avslutter veiledningen med følgende tekst:

I Norge får etterlatte etter selvmord god hjelp og oppfølging. Barn kan få vite at det vil helt sikkert også barna til Ari Behn og familien få denne gang. For dem som utover i landet opplever dette som vanskelig, for eksempel fordi de selv har opplevd selvmord i familien, finnes det god støtte i Landsforeningen for etterlatte etter selvmord (LEVE) og hjelpetelefoner som kan nyttes