- Barn tar ikke skade av at foreldrene drikker litt

Rusforsker skeptisk til ny undersøkelse om alkoholvaner.

 ALKOVANER: Barn tar ikke skade hvis foreldrene bare tar seg et glass, mener rusforsker om ny alkovaneundersøkelse  Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / SCANPIX .
ALKOVANER: Barn tar ikke skade hvis foreldrene bare tar seg et glass, mener rusforsker om ny alkovaneundersøkelse Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Psykolog og rusforsker Hilde Pape er ikke særlig bekymret for at foreldre og voksne  drikker alkohol med barn og ungdom tilstede.

I en stor forbrukerundersøkelse fra Ipos MMI med over 6 000 spurte, svarer over 50 prosent at de drikker hver dag i sommerferien med barn tilstede. Flertallet svarer riktignok at de bare drikker ett eller to glass.

I kategorien «sydenferie» svarer 62 prosent at de drikker med barn og ungdom tilstede.

Undersøkelsen blir presentert i Aftenposten søndag.

- Ukjent dokumentasjon - Jeg kjenner ikke til noen studier som viser at barn er spesielt sensitive for hvordan de voksnes væremåte eventuelt endrer seg som følge av lavt alkoholinntak. Hvis foreldre drikker med måte og oppfører seg omtrent som de pleier, er det neppe forbundet med problemer og belastninger for barn, sier den kjente rusforskeren til Aftenposten.

Undersøkelser avdekker at det er forskjell på liv og lære i alkoholspørsmål. 80 prosent svarer at man bør la være drikke alkohol i barns nærvær. Over 50 prosent svarer likevel at de gjør det.

Alkovettorganisasjonen Av og Til er bekymret for konsekvensene av foreldres alkoholvaner i ferien.

- Utrygghet i ukjente omgivelser - Barn liker at foreldre er som de pleier. Endringer i oppførsel kan føre til utrygghet, særlig på ferietur i ukjente omgivelser, sier organisasjonens daglige leder Kari Randen til avisa.

Han hun tror ikke helt på oppsummeringen av svar, som sier at de fleste bare drikker ett eller to glass.

- Det er veldig få som tar bare ett glass vin til maten og stopper med det, er hennes observasjon.

Rusforsker Hilde Pape er skeptisk til til hvor representativ  undersøkelsen er, blant annet fordi alderen på «barn» og «ungdom» ikke er definert.

 SKEPTISK:  Psykolog og rusforsker stiller flere spørsmålstegn ved undersøkelsen. Foto: Fredrik Naumann/Dagbladet.
SKEPTISK: Psykolog og rusforsker stiller flere spørsmålstegn ved undersøkelsen. Foto: Fredrik Naumann/Dagbladet. Vis mer