Barn tigger for mafiaen

BANGKOK (Dagbladet): Tiggerbarna i Thailand slaver for brutale mafiagjenger som har gjort barnetigging til sin spesialitet. Barna gis narkotika for å holde ut lange økter på gata, og lemlestede mineofre utnyttes for å gi bedre inntjening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med skitne utstrakte hender og bedende sørgmodige øyne sitter de der. Av og til får de en slant av en forbipasserende turist. Men det hjelper tiggerbarna i Thailand lite. Pengene havner hos mafiaen.

Barna, som ofte er neddopede, blir slått dersom de ikke greier å skaffe 500 baht i døgnet (ca. 120 kroner). Nå oppfordrer det thailandske velferdsdepartementet politiet til å rydde opp.

Myndighetene regner med at det finnes omkring fem tusen barnetiggere i Thailand. Av dem 80 prosent utenlandske barn. De fleste fra Kambodsja.

Et kambodsjansk mafiamedlem som nylig ble arrestert på feriestedet Phuket, forteller til politiet at mange barn ned til treårsalderen kidnappes i den thailandske Isanprovinsen nordøst i landet. Derfra smugles ungene over grensa til Kambodsja, hvor de blir hjernevasket.

Barna blir innbilt at deres foreldre er syke eller utsatt for en mineulykke, og at de derfor trenger penger. Vold og narkotika er vanlige virkemidler.

Deretter smugles barna tilbake til Thailand der de utplasseres som barnetiggere på turiststedene. En del fraktes også til nabolandet Malaysia.

Bruker mineofre

Under Røde Khmers terrorregime i Kambodsja ble millioner av mennesker drept. Fortsatt finnes titusener av udetonerte miner i landet. Utallige barn er blitt drept eller lemlestet av disse minene. Slike barn er populære bytter for mafiaen. Også voksne lemlestede blir misbrukt for å tilfredsstille griske mafiabanders jakt på profitt.

Friske barn helt ned til treårsalderen som blir kidnappet i Thailand, får av og til hender eller underarm amputert for å vekke sympati hos intetanende turister fra den velstående Vesten.

Mishandles

For at et barn ikke skal operere for lenge på samme sted, bytter de forskjellige bandene regelmessig barna seg imellom. Virksomheten er godt organisert og vanskelig å avsløre.

I Thailand er en vanlig månedsinntekt omkring 5000 baht, men av ungene kreves det at de tigger minst en tiendedel av dette hver eneste dag. Oppnås ikke dette, får de bank.

- Vi har satt i gang en spesialaksjon for å rydde opp i de uverdige forholdene. Aksjonen skal vare til langt ut i januar. Thailands renommé som turistland tar skade av det som skjer, uttaler politioberst Jaruwat Waysaya ved turistpolitiet i Phuket.

Velferdsdepartementet i Thailand oppfordrer nå politiet over hele landet til å slå hardt til mot barnetiggermafiaen.

- Departementet vil forsøke å skaffe plasser for rehabilitering til de barna man kan redde fra den grusomme tilværelsen de lever i, forteller departementssjef Sakchai til avisa Bangkok Post.

Aksjonen hjelper

Etter at en mor fant sin kidnappede datter i Phuket like før jul, har problemet barnetigging fått stor publisitet i thailandske medier. Dette har fått myndighetene til å våkne.

- Jeg er veldig glad for at det nå blir tatt et skikkelig initiativ til at dette problemet reduseres, eller helst elimineres, sier oslomannen Tove Bjerkan til Dagbladet. Bjerkan har i en årrekke arbeidet blant nødstilte i Sørøst-Asia.

- De forskjellige hjelpeorganisasjonene har lenge kjent til at dette med barnetigging har vært et problem, men her i området er det så mye nød at man ikke kan rå med alt. Til det er ressursene for små, sier han.

For tida arbeider Tove Bjerkan for å bedre forholdene for den forfulgte karenske befolkningen sør i diktaturstaten Burma.

Da Dagbladet nylig foretok en gatevandring i Bangkoks turiststrøk, kunne vi ved selvsyn konstatere at det var færre barnetiggere i gatene enn før. Men dessverre fant vi mange - altfor mange.

<B>GATEBARN I BANGKOK:</B> Dette bildet er tatt under ei bru i sentrum av Bankok. Gutten til høyre sniffer lim, mens gutten til venstre tar seg en lur. Nå viser det seg at pengene gatebarna får ved tigging for en stor del går til mafiagjenger.
<B>UTEN HÅP:</B> Denne tre år gamle gutten er trolig uten framtid og mulighet til et menneskeverdig liv.