Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barn til tyske politikere skal «ryddes av veien» i drapstrusler signert «Heil Höcke»

Tyskland frykter bølge av høyreekstrem vold etter politikere drapstrues av «AFD Militære Fraksjon».

«HEIL HÖCKE»: Politiker Björn Höcke i Alternativ for Tyskland hylles med «Heil Höcke» nederst i drapstruslene som er sendt flere av hans tidligere partifeller. Foto: Martin Schutt/dpa
«HEIL HÖCKE»: Politiker Björn Höcke i Alternativ for Tyskland hylles med «Heil Höcke» nederst i drapstruslene som er sendt flere av hans tidligere partifeller. Foto: Martin Schutt/dpa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere politikere i Tysklands nasjonalforsamling skal ha mottatt drapstrusler fra en gruppe som kaller seg den militante fløyen til partiet AFD.

AFD, oversatt til Alternativ for Tyskland, er et innvandringskritisk parti plassert ytterst til høyre på den tyske partiskala. Ifølge avisa Daily Telegraph er det spesielt avhoppere fra AFD som nå trues på livet av «AFD Militære Fraksjon». 

«Vi skal hevne hver eneste stemme du koster AFD! Blod! Død over deg» står det i et av brevene. Et annet brev er signert «Heil Höcke», med hentydning til en sammenlikning av AFD-topp Björn Höcke og Adolf Hitler.

Drapstrusler mot barn AFD har lenge ønsket å minske undervisninga av nazistenes forbrytelser mot menneskeheten i tyske skoler, og har vært et omstridt parti i Tyskland siden opprettelsen.

Partiet er også skarpe kritikere av forbundskansler Angela Merkels liberale innvandringspolitikk. Partiet ble dannet så seint som i 2013, da som et eurospektisk parti. Etter flyktningkrisa kom til Tyskland har AFD markert seg stadig tydeligere som et rent innvandringskritisk parti. 

AFD vant da syv seter i Riksdagen i 2013, men fem av de folkevalgte hoppet av og byttet til partiet Alfa, et annet euroskeptisk parti. Det er disse politikerne som nå trues på livet.

«Dra til helvete med rævhøl-partiet ditt, eller så skal vi rydde dere av veien og begynne med dine barn», lyder brevet Bernd Kölmel mottok.

«Død over rasen din» Kölmel er blant de mest prominente avhopperne fra AFD.

Hans-Olaf Henkel, en annen avhopper fra AFD til Alfa-partiet, fikk følgende beskjed i postkassa: «Død over deg og den svake Alfa-rasen din».   

Det er foreløpig uklart om avsenderne av drapstruslene har noen formelle bånd til AFDs partiledelse, men tysk politi har initiert en fullskala etterforskning av saken. Partileder Frauke Petry har tidligere bedt de fem avhopperne gi setene sine tilbake til AFD. 

«Frauke Petry skal bli rikskansler for det nye Tyskland uten deg og dritet ditt», sier et annet brev. 

Rekordvalg i 2016 AFD har høstet en rekke kontroversielle medieoppslag tidligere, og seinest forrige uke sa Frauke Petry at hun ville gi politiet tillatelse til å skyte asylsøkere på grensa. På direkte spørsmål sa Petry også at denne skytetillatelsen også måtte gjelde mot kvinner og barn som møter opp på den tyske grensa. 

Under delstatsvalget 12. og 13. mars gjorde AFD et brakvalg. I tre tyske delstater fikk partiet tosifra oppslutning, og partiet ble nest største parti i delstatsforsamlingen i Sachsen-Anhalt med 24,2 prosent oppslutning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!