Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barn trenger også forsikring

Skulle ditt barn bli utsatt for en ulykke, stol ikke på at det offentlige dekker alle dine utgifter. Dagbladet har undersøkt ulykkesforsikringen for barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det står ingenting i barnehageloven om at barnehagen må forsikre barna. Heller ikke skoleloven pålegger skolen noen forsikring. Det er derfor tilfeldig hvor godt dekket barna er, sier Johan Lund, daglig leder i Skadeforebyggende Forum.

Siden forsikring ikke er lovpålagt, finnes det ikke noen sentral statistikk som viser om og hvor mye kommunene forsikrer barna for.

Lav dekning

- Den vanligste forsikringen er på 200 000 kroner for 100 prosent varig uførhet. Da er barna dekket i skoletida, men ikke på skoleveien, sier soussjef Bjærn Mæhlum i KLP Forsikring. Selskapet forsikrer 20-25 prosent av kommunene.

Informasjonssjef Jack Frostad i UNI Storebrand opplyser at maksimalsummen for deres mest vanlige kommunale forsikring er ca 100 000 kroner.

De kommunale ytelsene ligger dermed på 10-20 prosent av hva de fleste private ulykkesforsikringer gir.

Dagbladets undersøkelser viser at kommunene må betale fire til fem kroner pr. barn for en forsikring på 100 000 kroner.

- Mange private ulykkesforsikringer er på en million. Hvis en kommune skulle ønske samme beløp, vil det komme på rundt 40 kroner for hvert barn, sier informasjonssjef Jack Frostad i UNI Storebrand.

For en kommune som Oslo skulle dette bety omkring tre millioner kroner ekstra pr. år for byens 60 000 kommunale skole- og barnehagebarn.

Dårligst i fritida

Utenom skoletid eller barnehage er det Folketrygden foreldre må stole på hvis noe alvorlig skulle skje med barnet.

Dagbladets undersøkelse viser at heller ikke her kan det offentlige bidra med store summer.

Støtte til spesiell diett, transport e.l. ligger mellom 5640 og 18 768 pr. år (grunnstønad).

Støtte til tilsyn og pleie ligger på 9384 kr. pr. år (hjelpestønad). Summen kan økes til 52 560 hvis barnet er sterkt hjelpetrengende.

Blir barnet rammet av en svært alvorlig ulykke eller sykdom, kan foreldrene få sykepenger i tre år, på deling.

Hvis barnet skulle bli alvorlig handikappet, er det også mulig å få støtte til kjøp av bil eller ombygging av huset.

Behovet for støtte må dokumenteres. Årlig avslås rundt 30 prosent av søknadene om grunn- og hjelpestøand. Vanligste grunn til avslag er at foreldrenes ekstrautgifter ikke er høye nok til å komme opp i laveste støttesats, opplyser kontorsjef Jon Evang i Rikstrygdeverket.