Barn tvinges til å ofre livet i krig.
Så langt har minst 300 «løveunger» dødd for IS i Mosul

Presset øker mot IS. 

SLAPP UNNA: Barnesoldaten "Adam", en ti år gammel yazidi-gutt, var barnesoldat for IS. Han ble kidnappet og sendt til en treningsleir hvor hundrevis av unge gutter ble indoktrinert og lært hvordan de skal drepe. Her er han fotografert i en flyktningleir i Nord-Irak i starten av 2016. Foto:  Daniel Leal-Olivas/i-Images/Polaris / NTB Scanpix. 
SLAPP UNNA: Barnesoldaten "Adam", en ti år gammel yazidi-gutt, var barnesoldat for IS. Han ble kidnappet og sendt til en treningsleir hvor hundrevis av unge gutter ble indoktrinert og lært hvordan de skal drepe. Her er han fotografert i en flyktningleir i Nord-Irak i starten av 2016. Foto:  Daniel Leal-Olivas/i-Images/Polaris / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): IS rekrutterer barn helt ned i åtteårsalderen til å krige for seg - og flere medier omtalte en aggressiv rekruttering av barn til IS før slaget mot Mosul startet.

BARNESOLDATER: IS sine barnesoldater er brukt både i propaganda og som krigere på linje med voksne.  
BARNESOLDATER: IS sine barnesoldater er brukt både i propaganda og som krigere på linje med voksne.   Vis mer

Nå er det klart at minst 300 barnesoldater fra IS har dødd så langt i kampene. Det melder Syrian Observatory of Human Rights (SOHR).

Disse skal være barn fra IS egen hær av barnesoldater som terroristene selv har gitt navnet «cubs of the caliphate», på norsk: «løveungene».

Aktiv bruk av barn

Noen av dem er barn som er blitt gitt til IS av foreldre, mens andre er bortført mot sin og foreldrenes vilje.

Nyhetsbyrået AP har blant annet omtalt hvordan IS bygger opp en ny generasjon av IS-krigere ved å trene opp hundrevis av bortførte yezidi-gutter, som blant annet blir tvunget til å trene på å halshugge dokker i egne indoktrinerings- og treningsleirer.

GIFTIG GASS: Personer ser på mens en oljebrønn er satt i fyr av IS i Quayyarah, omtrent 50 km sør for Mosul. FOTO: AP / NTB Scanpix. 
GIFTIG GASS: Personer ser på mens en oljebrønn er satt i fyr av IS i Quayyarah, omtrent 50 km sør for Mosul. FOTO: AP / NTB Scanpix.  Vis mer

Et kjennetegn ved IS sin bruk av barnesoldater er at de kjemper sammen med, snarere enn for, voksne menn.

Forskere ved Georgia State University har beskrevet det slik:

- I andre konflikter kan bruken av barnesoldater representere en slags siste utvei for å kjapt kunne erstatte tapt personell, eller i spesielle operasjoner hvor voksne kan være mindre effektive enn barn. I IS er barn mye brukt på akkurat samme måte som de eldre.

Blodig slag

I tillegg til å fungere som vanlige soldater, er barna brukt i IS sin propaganda.

For eksempel har flere medier omtalt videoer hvor barn henretter IS-gisler.

I KRYSSILDEN: CNNs Nick Paton Walsh havner midt kryssilden i kampene mellom irakiske styrker og terrorgruppa IS nær den svært strategisk viktige byen Mosul. Video: CNN Vis mer Vis mer

Barna som nå er drept i Mosul, skal ha kjempet for å bevare Mosul og nærområdene i IS sine hender siden koalisjonen ledet av irakiske regjeringsstyrker startet sin offensiv 17.oktober.

I mens virker terroristgrupperinga stadig mer desperate i sin kamp for å holde på byen.

Blant annet har de tatt titusener av sivile som gisler, som de planlegger å bruke som menneskelige skjold.

Blodige kamper

De har kjempet mot irakiske og kurdiske styrker om omkringliggende byer, som de etterhvert har tapt en for en, og i dag kom beskjeden om at koalisjonen straks er klare for å gå inn i selve Mosul.

FORKLARING: Hvorfor er slaget om Mosul viktig? Her er forklaringen. Video: CNN Vis mer

Der er det etter all sannsynlighet duket for blodige gatekamper i bygatene, hvor IS ventes å ha forberedt alt fra minefelt til underjordiske tunneller for å vanskeliggjøre koalisjonens framrykking i byen.

Det er fortsatt uvisst hvorvidt det vil ta uker eller måneder før Mosul er tilbake på myndighetenes hender.

Mosul er den nest største byen i Irak, og den siste byen IS kontrollerer i landet.

Byen har stor strategisk betydning for terroristgruppa, som i praksis ikke lenger vil ha igjen noen fast base i Irak når byen glipper for dem.