Barn tvinges til ekteskap

Unge asylsøkerbarn som kommer til Norge er forsvarsløse. De tvinges inn i ekteskap, holdes som slaver - eller blir mishandlet, melder Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er unge under 18 år som kommer til Norge for å søke asyl som risikerer å møte et annet samfunn enn de hadde ventet.

Et ukjent antall barn og ungdommer blir fysisk mishandlet, seksuelt misbrukt, holdt som slaver i fremmede hjem eller giftet bort med tvang, etter at de har søkt om beskyttelse hos norske myndigheter, skriver avisen i dag.

Hjelpearbeiderne Gerd Fleischer og Ali Jama bekrefter saken overfor avisen. De jobber i Selvhjelp for flyktninger og innvandrere - og i Oslo Røde Kors' Internasjonale Senter.

Fleischer sier at dette gjelder både gutter og jenter, men har erfaring for at det går hardest ut over jentene. Organisasjonen kontakter alltid barnevernet.

- Vi har som prinsipp at vi alltid er til stede ved den unges første møte med det offentlige, for å påse at den unge blir tatt på alvor og får den hjelp han eller hun har krav på. Det er så lett å overhøre en mindreårig, og bare legge saken i en skuff, sier Gerd Fleischer til avisen.

I hele fjor, og i de ti første månedene i år, kom det tilsammen 981 enslige, mindreårige asylsøkere til Norge. 265 var fra Irak, 244 fra Somalia, 103 fra Sri Lanka, 93 fra Jugoslavia og 52 fra Etiopia.

(Dagbladet.no)