AKSEPTABELT: Disse barna ved Rudshøgda barnehage var godt over den foreslåtte lavalderen for data-titting som den tidligere svenske barnelegen Hugo Lagercrantz nå tar til orde for, da bildet ble tatt i 2009. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AKSEPTABELT: Disse barna ved Rudshøgda barnehage var godt over den foreslåtte lavalderen for data-titting som den tidligere svenske barnelegen Hugo Lagercrantz nå tar til orde for, da bildet ble tatt i 2009. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Barn under to år bør ikke se på skjermer, mener svensk barnelege

- Vrøvlete folkeopplysning, mener norsk forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kjente svenske barnelegen og debattanten Hugo Lagercrantz etterlyser overfor Sveriges radio (SR) klare anbefalinger fra svenske Statens medieråd om hvor mye barn bør se på ulike former for skjermer.

For barn under to år tar han til orde for strenge restriksjoner.

- Barn under to år skal ikke se på skjerm i det hele tatt, sier Lagercrantz.

Tror svenskene lystrer Også for dem over to år vil Hugo Lagercrantz ha begrensninger.

- Begrens skjermtittingen i førskolealder til en-to timer, sier han. SRs reporter spør så om han tror folk vil etterleve anbefalingene han etterspør.

- Ja, det tror jeg faktisk, fordi det svenske folket gjør som myndighetene sier, slår Lagercrantz fast. Han begrunner forslaget med at barn trenger direkte kontakt, at skjermtitting kan forsinke språkutviklingen og at de kanskje kan bli nærsynte - samtidig som han mener lite forskning på området tilsier forsiktighet.

Direktøren i Statens medieråd, Ewa Thorslund, avviser i samme artikkel forslaget, fordi det er «mange faktorer som spiller inn» og vanskelig å vite hvor mye tid foran skjermene som er bra og ikke bra.

Forskning mangler Her i Norge møter Lagercrantz motbør fra førsteamanuensis Tor Endestad ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

- Jeg har overhodet ikke peiling på hva som skulle være nytteverdien ved å ikke la barn under to år se på en skjerm, sier Endestad, som er spesialist på kognitiv psykologi og forsker på visuell informasjonsbehandling, oppmerksomhet og hukommelse.

Han sier at det ikke finnes forskning som besvarer hvor mye data- eller TV-titting som er bra for barn, og at det er vanskelig å se for seg hvordan slik forskning skulle utføres:

- Det eneste måtte være å ha en gruppe med mange barn som fikk se mye på skjermer, og en annen gruppe som ikke fikk gjøre det, og følge dem til de i hvert fall var 15. Noe sånt er ikke realistisk å gjøre i det hele tatt.

- Vrøvlete folkeopplysning Endestad sier at befolkningen har dårligere syn enn før, og at dette både kan skyldes at folk leser mye bøker, og at de bruker mer dataskjermer og visuelle medier. Likevel mener han dette bør veies opp ved de positive sidene av skjermbruken.

Han vil ikke slutte seg til noen fraråding av å la barn under to år se på skjermer.

- Nei, jeg vil anse det for vrøvlete folkeopplysning.

Heller ikke for dem over to år er Endestad noen tilhenger av skjerm-anbefalinger.

«Konstruert problemstilling» - Det er kanskje en del mennesker som lar barna sitte foran skjermer i altfor mange timer, men de folkene leser ikke Dagbladet engang, og vi når dem ikke med sånne anbefalinger, sier han og kommer med følgende anbefaling:

-Slapp av, få ned skuldrene, vær sammen med barna, og la dem være ute og leke. Da tror jeg ikke det gjør noe om de ser litt på TV.

Endestad synes dette er en «veldig konstruert problemstilling».

- Hvis et barn leser Bobsey-barna fem timer om dagen etter skolen, er det ikke bra det heller, selv om det er smart å lese, sier førsteamanuensis Tor Endestad.

IKKE BRA, DET HELLER: - Hvis et barn leser Bobsey-barna fem timer om dagen etter skolen, er det ikke bra det heller, selv om det er smart å lese, sier førsteamanuensis Tor Endestad.
IKKE BRA, DET HELLER: - Hvis et barn leser Bobsey-barna fem timer om dagen etter skolen, er det ikke bra det heller, selv om det er smart å lese, sier førsteamanuensis Tor Endestad. Vis mer