Barn uønsket på Slottet

Lille Andreas satt trygt i pappas armer under en omvisning i det nyoppussede Slottet. Like etter ble begge to kastet ut fordi Securitas-vakta mente Andreas skrek for høyt. Tone Lind Jørgensen ved omvisningskontoret på Slottet fraråder foreldre å ta med små barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele familien Grymyr hadde gledet seg i flere måneder til å se hvordan det nye «huset» til kongen og dronningen ser ut. Bestefar Kjell syntes det var ekstra stas endelig å få komme inn på selve Slottet for å vise sine barnebarn, Karoline (5) og Andreas (15 md.), hvor han mottok Kongens fortjenstmedalje i sølv for noen år siden. Men opplevelsen tirsdag ble noe helt annet enn det Oslo-familien hadde forventet.

Ikke velkommen

- Hele omvisningen ble ødelagt og det var en sjokkartet opplevelse, sier Andreas' mor Heidi Grymyr.

Hun forsto ingenting da hun så mannen Svein med sønnen på armen bli geleidet ut av Securitas-vakta. Via walkie-talkie hadde vakta tilkalt en ekstravakt til å følge far og sønn ut av Slottet, med forklaringen at «vi kan ikke ha noe slikt her».

Grymyr mener at Slottet bør være et sted der alle er velkomne uansett alder.

- Det virker som om vaktene har «brent» seg på at barn har bråket, og dermed kaster de seg over barna så fort de blir litt urolige, sier hun.

- Drillen bråkte mer

Før omvisningen fikk familien beskjed om at det ikke er lov med barnevogn inne på Slottet.

- Vi satte Andreas opp i en bæremeis, for der sitter han godt og har god oversikt. Men ifølge vaktene var heller ikke det tillatt. Dermed måtte han sitte på armen til Svein i stedet.

Tobarnsmoren har forståelse for at foreldre med skrikende barn bør holde seg i bakgrunnen dersom de er i en stor gruppe. Men når et barn blir redd for noe som er mer støyende enn barnegråt, synes hun det har gått for langt.

- Grunnen til at Andreas ga fra seg noen klynk, var nok at han ble redd for alt bråket fra anleggsarbeiderne inne på Slottet. Drillen bråkte mye mer enn ham etter hva jeg hørte, forteller Heidi Grymyr.

Hun ble svært lei seg for at starten på sommeren skulle bli slik. Storesøster Karoline var heller ikke fornøyd.

- Slottet var pent, men folka der var dumme, sier femåringen som hadde pyntet seg før hun skulle få se hvordan kongefamilien har det hjemme.

Tone Lind Jørgensen ved omvisningskontoret på Slottet fraråder foreldre å ta med små barn.

- Nei, det passer ikke for barn under skolepliktig alder, fordi det kan være kjedelig for dem. Når vi har med en gruppe på 25 personer å gjøre, må vi ta hensyn til dem, sier hun.

Om situasjonen på tirsdag sier Jørgensen at slottsansatte tilbød seg å passe på Andreas under omvisningen. Hun støtter Securitas-vakta som ba faren til Andreas å ta med seg sønnen vekk fra gruppen.

- Hans oppgave er å bedømme hva som er en belastning for gruppen eller ikke.

<B>SKUFFENDE GJENSYN: Bestefar Kjell Grymyr ble skuffet over gjensynet med Slottet. For to år siden mottok han Kongens fortjenstmedalje i sølv, tirsdag ble barnebarnet Andreas kastet ut sammen med pappa Svein mens de var på omvisning på slottet.