- Barn utbyttes mer enn før

ABIDJAN (Dagbladet): - Den økonomiske krisen her har vart i 15 år. Folk er blitt fattigere i disse åra, og det har gått hardest ut over kvinner og barn. Mye av det vi har bygd opp, er borte igjen. Det er forferdelig å se på, sier Torild Skard til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torild Skard leder UNICEF (FNs barneorganisasjon) i de vest- og sentralafrikanske landene. Hun er regionaldirektør for 23 av de fattigste, og mest konfliktfylte, landene i Afrika.

- Antislaveriselskapet har advart mot en økende slavehandel med barn i dette området. Hva har du å si om det?

- På grunn av den økonomiske krisen og den økte fattigdommen utbyttes barn på mer dramatiske måter enn før, sier Torild Skard.

Desperasjon

Foreldrene gir fra seg barna fordi de ikke har penger til å forsørge dem. Tradisjonelt har foreldre sendt barna til muslimske skoler hvor de ble tatt hånd om og gitt opplæring. I dag er det mange skoler som sender barna ut for å tigge fordi de har så dårlig råd, sier Skard.

Hun forteller at jentebarna som før ble sendt til byene for å få undervisning og hjelpe til i husene, nå ender som utbyttede hushjelper. Barn brukes som billig arbeidskraft i gruvene, i fabrikkene og i hjemmene. Kjøp og salg av barn har økt, slik antislaveriselskapet har påvist.

- Vest- og Sentral-Afrika ligger nederst på skalaen sosialt, med høy barnedødelighet, stor gjeld og politisk uro, sier Torild Skard.