Danmark:

- Barn utsatt for voldtekt av medelever

Foreldrene frykter for sine barns sikkerhet etter flere dokumenterte overgrep på dansk barneskole. Medelevene som står bak ugjerningene går fortsatt på skolen, skriver danske TV 2.

RYSTENDE: Mandag kommer det fram meldinger om flere hendelser ved dansk barneskole. Illustrasjonsfoto: Emil Helms / Ritzau Scanpix / NTB
RYSTENDE: Mandag kommer det fram meldinger om flere hendelser ved dansk barneskole. Illustrasjonsfoto: Emil Helms / Ritzau Scanpix / NTB Vis mer
Publisert

Mandag melder danske TV 2 at flere barn på en skole i Danmark har vært utsatt for overgrep av medelever.

TV 2 viser til medisinske dokumenter hvor det står at flere barn mellom seks og elleve år har vært utsatt for trusler, vold og seksuelle overgrep av en jevnaldrende gruppe barn ved skolen i cirka to år.

Episodene skal ha begynt tilbake i 2021. Det var først da en av ungene på skolen fortalte foreldrene at hun trodde hun hadde en baby i magen i desember i 2022 at hendelsene kom fram i lyset.

- Truet på livet

Barnet skal ha blitt utsatt for voldtekt av en jevnaldrende medelev, og truet på livet. Det førte til at barnet ventet lenge med å si fra om hva som hendte på skolen.

Barna som står bak overgrepene går fortsatt på skolen.

Ifølge TV 2s opplysninger dreier den «grenseoverskridende atferden» seg om alt fra trusler på livet, trusler med kniv, grov vold med jernrør, og seksuelle overgrep.

Dansk politi er informert om saken, men på grunn av barnas unge alder, er det sosialmyndighetene som jobber med å løse saken.

Foreldre i sjokk over tiltak

Det er snakk om en liten gruppe elever, som skaper frykt blant medelevene. Foreldre er i sjokk over skolens håndtering av saken.

Skoleledelsen har forsøkt å løse problemene i en periode å innføre «tissekompiser», at elevene måtte gå på do to og to, samt oppsyn av voksne i friminutt og lesestunder. Løsningen fyrte opp 75 rasende foreldre, som mener det ikke er gode nok tiltak.

I et felles brev til skoleledelsen og den danske kommunen uttrykker de nå bekymring for barnas sikkerhet og krever nye tiltak.

- Vi er oppriktig bekymret, og vi kan ikke tolerere/akseptere at barna våre ikke er trygge på skolen. Vi må på det sterkeste be skolens ledelse om å ta alle grep som er mulig for å sikre barna våre mot så alvorlige forbrytelser som har pågått ved skolen i mer enn ett år, står det blant annet i brevet.

BRANN: For andre gang på under en uke brenner Nordkjosbotn skole i Balsfjord i Troms. Det er store skader på Nordkjosbotn skole etter brannen. Bilde/video: tipser Vis mer

Den aktuelle skolen har besvart TV 2s henvendelse i saken, hvor de mener at foreldre nå kan sende barna trygt på skolen. Den oppfattelsen deler ikke mange av barnas foreldre.

Den danske avisa har snakket med sju foreldre til barn ved barneskolen og lest om sakene i journaler, sykehusnotater, meldinger til sosiale myndigheter, og korrespondanse med den aktuelle kommunen.