Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barn velger foreldrenes yrke

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at eplet ikke faller spesielt langt fra stammen når barn av høgskole- eller universitetsutdannede velger utdanning. Blant nyutdannede sykepleiere har halvparten foreldre som selv er sykepleiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nest etter sykepleierne er det sivilingeniørene som i størst grad følger opphavet. Her har 38 prosent av de nyutdannede en eller flere foreldre som har samme utdanning, mens allmennlærer og leger følger rett bak. Blant de ferske juristene har en av tre juristforeldre, viser tallene.

- Frykten for sosial degradering er sterk hos de aller fleste av oss. Har du foreldre med veldig høy sosial status, som for eksempel jurister og leger, er valgmulighetene sterkt begrenset hvis du skal beholde din posisjon i samfunnet, sier førsteamanuensis Marianne Nordli Hansen ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo (UiO) til Dagsavisen.

Psykologiprofessor Carl Erik Grennes ved UiO tror yrkesvalgene er utslag av «like barn leker best»-prinsippet.

- Som mennesker passer vi best til yrker som representerer de samme verdiene som vi er oppdratt med, sier Grennes.

(NTB)

Hele Norges coronakart