Barn voldtar barn

En tredjedel av seksuelle overgrep mot barn, begås av barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge tall svenske har hentet inn, er det stadig flere barn som forgriper seg seksuelt. Gjennomsnittsalderen på unge gjerningsmenn er nå 14 år.

- Oppfatningen vår er at seksualisert vold og seksualisert mobbing skjer i stadig større grad i ung alder, sier Börje Svensson til avisa. Han er psykoterapeut i Redd Barna.

I 1990 var det ett tilfelle hvor saken ble henlagt ettersom gjerningsmannen var under den kriminelle lavalder. Ti år senere ble 27 saker henlagt av samme årsak. Ifølge tall fra sosialetaten oppdages det hvert år 200 tilfeller der barn begår seksuelle overgrep mot andre barn.

Fakta

  • Nesten en tredjedel av overgrepene mot barn begås av et annet barn.
  • En tredjedel har selv blitt seksuelt utnyttet.
  • Fem prosent av overgriperne er jenter.
  • Et yngre familiemedlem er det vanligste offeret.
  • Mer enn halvparten av voksne sexovergripere debuterte som tenåringer.
  • Nesten hver tredje sexovergriper mellom 15 og 20 år, begår et nytt overgrep i løpet av 12 år.

    Kilde: Aftonbladet

- Det har virkelig hendt noe de siste årene. Vi har mer å gjøre med barn på ungdoms- og barneskolenivå, sier psykolog Anders Nyman i Redd Barna.

Til og med i barnehagen er det tilfeller hvor barn slikker og suger på hverandre, og bruker et «seksuelt» språk.

Bortforklaringer

En tredjedel av de guttene som forgriper seg, selv blitt utnyttet seksuelt. Ifølge Redd Barna finnes det to typer unge sexovergripere: De som gjør det alene og de som gjør det i grupper.

- De ensomme er ofte mobbede barn som går på noen som er svakere etter å ha blitt krenket seksuelt. De som begår gruppevoldtekter er ofte kriminelle som omgås med likesinnede kamerater. De tar det de vil ha, og da kan det komme en bil eller en jente i veien, sier Nyman til Aftonbladet.

Felles for unge gjerningsmenn er bortforklaringene: «Det var ikke jeg som gjorde det» «Jeg gjorde ikke mest.» «Hun ville også».

Mørketallene innen for seksuelle overgrep er store, også der barn er innblandet. I dag dømmes årlig rundt 60 barn mellom 15 og 20 år, men de reelle tallene kan være ti ganger så høye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer