Barna – hvem vil ha dem?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

La oss være enige om én ting: Den viktigste endring i menneskenes liv i moderne tid gjelder kontrollen over barnetallet. At sex er løst fra barnefødsel. At vi kan leve i samliv uten frykt for befruktning. At vi selv kan velge hvor mange barn vi vil ha. Dette er den virkelig store forandringen i folks liv, det som skiller «før» fra «nå» i historisk forstand, fordi det påvirker vårt dagligliv like fullt som vårt syn på sex, moral og kjønn– vår praksis like fullt som våre ideer. Vi står her ved det viktigste hamskiftet, selve inngangsporten til moderniteten.

Tidligere måtte jo fertile familier belage seg på å ta mot en ny unge nesten hvert eneste år. Mors og fars nattlige hyggestunder (hvis man kan kalle dem det) skapte svære, stundom helt ukontrollert digre barneflokker. Det verste var at dette ofte skjedde i familier med dårlig råd, der fattigdom og sykelighet florerte. Jo større armod, desto flere barn. Fruktbarheten var en svøpe som opplyste mennesker så på som særlig underklassens forbannelse.

Men så fikk vi prevensjon og opplysning, og barnetallet kom under kontroll liksom «menneskeavlen under kultur», som det het. I perioden fra 1900 til 1940 sank barnetallet fra fire-fem til gjennomsnittlig to avkom per familie. Vi fikk en utvikling «fra stua full til tobarnskull», som en kjent studie sier. Og rundt to barn har vi siden holdt oss til. Gud skje lov for det!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer