Barna ba henne roe ned

Anne Enger Lahstein trekker seg som partileder for å slippe til nye krefter. I tillegg har barna bedt henne om å roe ned.- Og det er et godt råd, sier Lahnstein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TID TIL SEG SELV: En lettet Anne Engher Lahnstein gledet seg til å få mer tid til seg selv.

- Men dere blir ikke kvitt meg så lett, gliser Lahnstein med klar adresse til både politiske motstandere og pressefolk. Hun ønsker å fortsette som kulturminister. Men den avtroppende Sp-lederen røpet ikke om hun har tenkt å gi seg i rikspolitikken når inneværende stortingsperiode går ut i 2001.

Fortsatt ønsket

- Kjell Magne Bondevik har sagt at han fortsatt ønsker å ha meg med i regjeringen, sier Lahnstein.

Hun bestemte seg allerede for et år siden at hun ville trekke seg som partileder. Først i dag tidlig orienterte hun Senterpartiets stortingsgruppe om at hun ikke stiller til gjenvalg på partiets landsmøte i mars neste år.

Lahnstein har vært partileder i åtte år og nestleder i åtte år.

Roer seg ned

- Barna mine har bedt meg om å roe meg ned. Det er et godt råd som jeg vil forsøke å følge. Nå er jo barna mine voksne, men erkjennelsen kommer med alderen, sier Lahnstein. Hun forteller at det har vært harde trøkk og mye motgang, men presiserer at hun ikke er sliten og at hun vil huske årene som partileder med glede.

Under en pressekonferanse i dag avviste hun alle spekulasjoner om at hun trekker seg på grunn av EU-striden i sentrumsregjeringen.

- Det passer aldri å si fra at man vil trekke seg. Men jeg bestemte meg for et år siden. Det vil alltid være hensyn å ta som gjør at man kanskje skulle blitt sittende. Denne gangen er det EU-striden, en annen gang er det noe annet. Men partieledelsen tar dette på en veldig konstrutiv måte. Det finns mange kandidater som vil overta, presiserer Lahnstein.

Vil ikke spekulere

Lahnstein vil ikke spekulere i hvem som skal ta over ledervervet etter henne. Hun har ingen favoritter selv, og syns det er likegyldig om det blir en mann eller kvinne.

- Det er kvalifikasjonene som teller. Og evnen til å føre SPs profil videre, presiserer hun.