DELER UT MAT: Legen Nabil Antaki (til venstre på bildet) deler her ut livsviktige matkurver og hygieneartikler. Bildet er tatt fredag, da 250 familier mottok hjelp. Foto: Privat
DELER UT MAT: Legen Nabil Antaki (til venstre på bildet) deler her ut livsviktige matkurver og hygieneartikler. Bildet er tatt fredag, da 250 familier mottok hjelp. Foto: PrivatVis mer

Bomberegn i Aleppo:

Barna ba på sin knær om at han skulle flykte til USA. Men legen nekter å forlate bomberegnet i hjembyen

- Norge må trekke seg ut, sier legen, som tror at det bare er syriske styrker som kan bekjempe IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I de over fem åra borgerkrigen i Syria har vart, har befolkningen i den nordlige delen av Aleppo blitt utsatt for forferdeligheter igjen og igjen.

Fly- og bombekasterangrep og den konstante trusselen fra Den islamske stat rammer sivile. Men også flyangrepene til USA-ledede koalisjonen, angrep fra Russland og kamper mellom de syriske styrkene og opprørsgruppene utgjør en trussel i siviles liv.

BOMBEREGN: På dette bildet, tatt fredag, ser man en gråtende mann. Opp av ruinene stikker det opp en fot til et lite barn. Bomber har regnet over delen av Aleppo som er styrt av opprørsstyrkene. Foto: AFP PHOTO / AMEER ALHALBI / NTB Scanpix
BOMBEREGN: På dette bildet, tatt fredag, ser man en gråtende mann. Opp av ruinene stikker det opp en fot til et lite barn. Bomber har regnet over delen av Aleppo som er styrt av opprørsstyrkene. Foto: AFP PHOTO / AMEER ALHALBI / NTB Scanpix Vis mer

Bilder fra byen viser folkemengder som løper fra flyangrep i gater hvor bygningene er i ruiner. Foreldre som løper med barn på slep. Døde kropper som blir båret ut av bygninger. Blant annet fra sykehus.

Denne uka ble en nødhjelpskolonne angrepet, men det er fortsatt uvisst hvem som står bak angrepet. Partene i Syria-krigen skylder på hverandre.

Vil hjelpe folk

REDNINGSAKSJON: Den lille jenta blir reddet ut av ruinene etter at en bygning ble jevnet med jorda nord-vest for Aleppo på lørdag. Video: YouTube/Syrian Civil Defense via Storyful Vis mer Vis mer

For legen Nabil Antaki, er Aleppo et hjem han nekter å forlate før det blir enda farligere i den krigsrammede regionen. Han og kona bestemte seg for å bli i byen da krigen brøt ut.

Sykehuset han jobber ved, har blitt truffet tre ganger av bombekastere. Heldigvis ble ingen mennesker drept, men de materielle skadene var store.

- Barna våre ba oss på være knær om å dra med dem til USA, det gjør de også fortsatt. Jeg kan dra til Canada, og barna mine bor i USA. Men jeg og min kone bestemte oss for å bli for å hjelpe folk, sier Antaki til Dagbladet på telefon.

- Så lenge jeg og min kone ikke er truet på livet, blir vi her. Men hvis IS invaderer Aleppo, hvis flyangrepene når sentrum av byen, hvis det blir flere bombekasterangrep og hvis kampene kommer nærmere, da er vi i direkte fare. Inntil det eventuelt skjer, så blir vi, sier Antaki.

2012: I 2012 ble deler av sykehuset Dar Al-Shifa bombet. Iføge AFP sto regimet bak flyangrepet som traff sykehuset. Foto: AFP PHOTO / JAVIER MANZANO / NTB Scanpix
2012: I 2012 ble deler av sykehuset Dar Al-Shifa bombet. Iføge AFP sto regimet bak flyangrepet som traff sykehuset. Foto: AFP PHOTO / JAVIER MANZANO / NTB Scanpix Vis mer

Gratis legehjelp

Han er gastroenterolog, eller mage- og tarmspesialist, og tidligere drev han en populær privatklinikk i sentrum av Aleppo, hvor han også bor nå. Men nå bruker han mesteparten av tiden sin til frivillig arbeid og som direktør for et prosjekt ved et privat sykehus som tilbyr gratis helsehjelp.

- Ved St. Louis-hospitalet, bestemte vi oss for i 2012 å behandle sivile som hadde blitt skadet i fly- og bombekasterangrep. På den vestlige siden av Aleppo er det bare to offentlige sykehus igjen, og pågangen der er enorm. Ambulansene møter fulle sykehus, og pasientene kan dø. Da er vi et alternativ. Vi har kirurger som er spesialiserte på bombeskader, sier Antaki, som leder lege-teamet og programmet som har fått navnet «War wounded civillians», eller «Krigsskadde sivile».

Behandlingen er gratis, og de behandler både kristne og muslimer.

- Livsviktig

I tillegg til dette er han delaktig i hjelpearbeidet til Maristes brotherhood of Aleppo, en NGO (ikke-statlig organisasjon), som deler ut mat, hygieniske artikler og driver utdanningsprogrammet for barn.

Da Dagbladet ringer Antaki fredag ettermiddag, er han nettopp kommet hjem etter å ha delt ut livsviktig hjelp.

- I dag delte vi ut mat og hygieneartikler til 250 familier. 80 prosent av familiene i Aleppo har overlevd på grunn av ikke-statlige organisasjoner. Ingen dør i Aleppo på grunn av matmangel, det kan de 30-40 hjelpeorganisasjonene i byen ta æren for, sier Antaki.

Jubel for våpenhvile

Da det ble inngått en våpenhvileavtale, forteller legen at jubelen brøt løs i gatene. Folk var glade og gikk turer i de offentlige parkene.

- Det var ingen bomber. Folk var glade, folk nøt livet, sier legen, om den fredelige situasjonen som bare varte noen dager.

Nå er våpenhvilen død, og bombene er tilbake.

- Kampene startet igjen, med luftangrep på østsiden av byen og bombekasterangrep på den vestlige siden, hvor jeg bor, sier Antaki.

LIVSVIKTIG: Antaki sier at 80 prosent av Aleppos befolkning behøver hjelp fra ikke statlige organisasjoner. Foto: Privat
LIVSVIKTIG: Antaki sier at 80 prosent av Aleppos befolkning behøver hjelp fra ikke statlige organisasjoner. Foto: Privat Vis mer

Støtter Russland

Siden 2012 har byen vært delt i to. Den østlige delen er styrt av opprørsstyrkene, som kjemper mot Assads regime, mens den vestlige delen er kontrollert av president Bashar al-Assads regime. Antaki er tilhenger av Assad og de syriske myndighetene, og ønsker at den USA-ledede koalisjonen, hvor også Norge er tilsluttet, skal støtte de syriske myndighetene, og ikke opprørsgruppene.

- Daesh (Den islamske stat) kan ikke bekjempes med flyangrep, den må bekjempes med bakketropper. Unntatt noen amerikanske spesialstyrker, er det bare den syriske hæren som har tropper på bakken her, sier Antaki, som forteller at det syriske demokratiet har sine svakheter og ikke er perfekt, men han mener at verdenssamfunnet må støtte opp under det demokratiet de har.

Han mener det verste utfallet er at IS tar makten.

- Mange av opprørsgruppene er islamister og støtter IS. At IS tar over makten i landet, er det verste utfallet, sier Antaki, som støtter russerne fordi de yter hjelp til de syriske styrkene.

Les Dagbladets Syria-spesial: Da Syria falt

- Norge må trekke seg ut

Han hevder også at det ikke er sant at Assad er kriminell.

- Hvis det blir et nytt valg, kommer han til å bli gjenvalgt. Han er populær, sier Antaki, som mener koalisjonen ikke hjelper det syriske folk, men at de har andre interesser.

- Det er ikke sånn at Vesten, med Europa og USA, våknet opp en dag og ville hjelpe syrere. De har sine egne geopolitiske interesser, sier Antaki, som mener at Norge burde trekke seg ut av koalisjonen og ut av operasjonene i Syria.

- Hvis man støtter demokrati og frihet, er det rart at man støtter opprørsgruppene. Saudi Arabia og Qatar er opprørsgruppenes viktigste støtte, land som ikke har noen menneskerettigheter og som ikke har noen form for demokrati eller frie valg, sier Antaki.