Barna ber om grenser

Skoler som underviser i folkeskikk og barn som klager til skolepsykologen over for lite regler hjemme. Det er resultatet når foreldrene har gitt barn for mye makt og satt for få grenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skole, barnehage og PP-tjeneste må trå til når foreldre ikke har klart å sette grenser for barna.

- Barna lærer ikke nok folkeskikk hjemme. Det er ikke uten grunn at flere skoler har folkeskikk på timeplanen. Der lærer de slike ting som barn på 50- og 60-tallet kunne før de begynte på skolen.

Det sier Helga Hjetland, leder i Norsk Lærerlag.

Nye verdier

Barneeksperter som uttalte seg i Dagbladet i går, sa at en stresset hverdag er en viktig grunn til at foreldre gir opp barneoppdragelsen og lar barn få for mye makt.

Hjetland er ikke så sikker på det.

- Dette tror jeg også skyldes nye omgangsformer og verdinormer blant de voksne. Det kan oppsummeres i uttrykket «det er ikke så nøye». Men når det ikke blir så nøye å ta seg tid til barna og være gode rollemodeller, så er det klart at det påvirker barna, sier Hjetland.

Barn som er blitt vant til å ha makta på hjemmebane, kan være sikre på å miste den når de kommer i skole eller barnehage.

- Et sted i livet må barnet møte noen som setter grenser. Om det ikke skjer før, må det skje i skolen. Det er en tøff jobb, men noen må gjøre den, sier Hjetland.

- Problem

Også skolens PP-tjeneste (pedagogisk-psykologisk tjeneste) opplever at enkelte barn har fått altfor mye makt og ansvar i hjemmet.

- Det er snakk om hvem som skal styre. Det er ikke godt for barn å begynne å styre når de er åtte år gamle, sier leder for PP-tjenesten i Oslo, Karin Vereide.

PP-tjenesten møter ofte barn med foreldre som er mye borte og som har blitt overlatt til seg selv.

Når de ikke blir oppdratt av foreldrene, vil oppdragelsen skje gjennom jevnaldrende og fjernsyn.

Hun sier at enkelte barn som kommer til PP-tjenesten sier at de vil ha flere regler hjemme.

- Det gir trygghet og retning for barna.

<B>BESTEMT:</B> Etter å ha jobbet med barn i 24 år merker Pia Friis at barna har fått mer makt hjemme. Hun advarer foreldrene mot å la barna bestemme leggetid og når de skal gjøre lekser.