Barna bestemmer

Seks av ti nordmenn flytter gjerne på seg hvis arbeidsgiver ønsker det, viser en ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men Helge Andreas (14) og Kim Heidi (16) nekter å flytte med pappa Bjørn Skare (43) til USA. En gang var greit, men ikke to. Nordmenn er mer flyttbare enn myten om den stedbundne nordmannen tilsier.

De minst flytte-positive er ansatte i 30-åra og de over 60 år, noe som trolig henger sammen med hvilken livsfase disse befinner seg i.Bjørn Skare (43) er daglig leder i det ekspansive IT-selskapet Scali. To tredeler av bedriftens ansatte er nå plassert i utlandet. Farens karriere har hele veien vært rettet mot USA og utlandet. Flytting har gjentatte ganger vært et tema.

-  Først skulle vi jo bare bo i USA i et halvt år, men det ble over to, sier Kim Heidi (16).

-  Da vi kom tilbake til USA, tok det tid å komme inn i ting igjen. Nå har jeg det så bra her i Lier og vil ikke flytte noe sted, sier Helge Andreas (14).

Tur-retur

Første flytting for familien Skare gikk til Stavanger for ti år siden.

-  Bjørn pendlet fra Lier. Men da vi flyttet etter, begynte han å pendle til USA. Da var det ikke noe poeng i å sitte ensom i Stavanger med ungene når hele nettverket vårt av naboer og venner er her i Lier, sier Grete Bjørnstad Skare (47).

Ifølge undersøkelsen MandagMorgen har fått utført, er mange arbeidstakere positive til å bo et annet sted i inntil tre år. Jo lengre opphold, jo mer skepsis.

Dro hjem

I 1999 begynte Bjørn i IT-bransjen. Det innebar pendling til USAs vestkyst.

-  Det var en sjanse til å oppleve masse for hele familien. Både barna og jeg ville gjerne flytte, sier mamma Grete.

Men etter at familien hadde bodd en periode i Oregon nordvest i USA, begynte Bjørn å pendle til New Jersey, på østkysten. Skulle familien flytte igjen?

-  Jeg ville hjem, jeg lengtet etter vennene mine, sier Kim Heidi.-  Vi dro dit for å kikke. Men så kom terroren 11. september 2001. Da bestemte vi oss for å dra hjem. Jeg sa til Bjørn: «I stedet for at du pendler tvers over USA, får du pendle over havet,» sier Grete.

USA-pendler

Norsk likestillingspolitikk og norske familieverdier nevnes også som barriere for bedrifter som vil sende ansatte ut for kortere eller lengre perioder, ifølge undersøkelsen.

Skare har selv rekruttert ansatte til stillinger i Europa og USA.

-  Som sjef er det viktig å forstå at det ikke bare er en medarbeider som skal ut, men en hel familie. Når barna og Grete trives, kan jeg bedre konsentrere meg om jobben. Pendling og jetlag er ok. Da er det jeg som betaler prisen, ikke de.

FAR PENDLER: - Vi nordmenn vil ha karriere, men også et godt familieliv og fritid. I andre land er de som gjør karriere mer ensrettet, sier Bjørn Skare. Ektefellen Grete og barna Kim Heidi og Helge Andreas blir i Lier, far velger å pendle.