Tyverier og menneskehandel:

Barna ble sendt til Norge for å stjele. Nå er en mor og en av ofrenes kjæreste dømt

Moren til den 14 år gamle jenta nektet skyld og sa de flyktet fra datterens voldelige ektemann.

OVERVÅKINGSBILDE: Dette bildet viser ifølge påtalemyndigheten de fire personene, mor, kjæresten og de to jentene. Overvåkingsbildet er tatt fra Narvesen på Jernbanetorget 13. oktober 2015. Foto: Politiet
OVERVÅKINGSBILDE: Dette bildet viser ifølge påtalemyndigheten de fire personene, mor, kjæresten og de to jentene. Overvåkingsbildet er tatt fra Narvesen på Jernbanetorget 13. oktober 2015. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En mann og en kvinne er i Oslo tingrett dømt for menneskehandel etter å ha forledet og utnyttet to barn til å begå grove tyverier i Oslo og Stockholm.

I perioden 8-14 oktober i 2015 utnyttet de to sårbare 17 og 14 år gamle jenter til å begå tyverier, etter å ha forledet dem til å reise fra Belgia til Norge og Sverige, ifølge dommen.

Jentene ble forledet til å begå tyverier på busser, trikken og andre offentlige steder, tyverier mannen og kvinnen ble dømt for å ha medvirket til.

Familie

Mannen (25) og kvinnen (45) som sto bak, betalte og besørget fly- og togbilletter til Sverige og Norge og penger til hotellovernattinger. De to jentene ble utstyrt med mobil, og den ene med falsk identitet, og videre sendt ut på gata for å stjele.

Den tiltalte kvinnen er mora til den 14 år gamle jenta. Den tiltalte mannen er den 14 år gamle jentas bror. Han var i et forhold med 17 år gamle jenta i 2015.

Den 14 år gamle jenta skal også ifølge dommen ha vært gift med en mann på rom-vis.

Moren nektet

Kvinnen bestridte at hun tok med jentene til Stockholm for å stjele og sa at de reiste av gårde på grunn av trusler fra den 14 år gamle jentas ektemann, som hun skal ha reist fra på grunn av vold.

Mannen, kvinnens sønn, forklarte derimot at hans kjæreste, den 17 år gamle jenta, hadde fortalt ham at hun snakket med moren om å dra til den svenske hovedstaden for å stjele, og at hun hadde bedt ham om å bli med.

Han nektet imidlertid for at å tvunget jentene til å stjele, men erkjente at han visste at de gjorde dette, og at de delte beløpene mellom seg.

Videoovervåking

Retten fant det bevist utover enhver rimelig tvil at formålet med turen til Stockholm, og den senere turen til Oslo, var at de to jentene skulle stjele, og at både kvinnen og mannen var kjent og innforstått med det.

Retten viste blant annet til de tiltaltes forklaringer samt videoovervåking.

De tiltalte og jentene er også fotografert sammen utenfor Narvesen på Jernbanetorget, kun få minutter før et av tyveriene ble begått.

Mannen ble dømt til ett år og ti måneders fengsel, kvinnen til to år og fire måneder. Begge hadde da sittet 557 dager i varetekt.

Retten mente det var skjerpende at de tiltalte hadde utnyttet de ungene jentene og tillitsforholdet slektskap og kjæresteforhold innebærer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer