Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

- Barna bør ikke leke sammen

Alle barn bør være mest mulig hjemme, sier direktør Camilla Stoltenberg hos Folkehelseinstituttet.

CORONAVIRUSET: Lege Harald Dobloug svarer på spørsmål knyttet til hvilke tiltak barnefamilier bør gjøre. Video: Dagbladet TV Vis mer

Torsdag kunngjorde statsminister Erna Solberg en rekke tiltak for å begrense spredningen av coronavirus i Norge.

Blant annet stenges alle barnehager og skoler fra 12. til 26. mars.

Mange foreldre har trolig en rekke spørsmål om hvordan hverdagslivet blir framover: Kan barna møte venner? Kan besteforeldre komme på besøk? Kan man dra på kafé?

- Alle barn bør være mest mulig hjemme, sier Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

- De kan omgås søsken, og det gjelder også familier der foreldrene er skilt. Hovedformålet er likevel å redusere kontakten med andre mennesker. Man bør ikke ha leketreff og andre felles aktiviteter. Målet er å hindre smitte, understreker Stoltenberg.

Lege Harald Dobloug har svart på en rekke spørsmål som folk lurer på etter de nye og strenge retningslinjene som kom torsdag. Se video øverst i saken.

Han sier at barn ikke bør leke sammen verken ute eller inne.

- Nå har vi stengt barnehager og skoler for å redusere kontakten barna har med hverandre for å redusere smitten. Om de leker sammen kan dette bidra til å spre smitten. Barn bør derfor ikke ha unødvendig kontakt med andre barn. Man bør altså ikke leke sammen med mindre det er helt nødvendig, sier Dobloug.

- All unødvendig kontakt bør unngås

Han trekker fram at et eksempel på en situasjon der det kan være nødvendig, er hvis foreldrene til barna har samfunnskritiske jobber.
(Saken fortsetter under grafikken)

- Å ha barn sammen i større klynger fordi de har foreldre som er samfunnskritiske og må gå på jobb er verdt det. Men man bør ikke samle barn bare for gøy. All unødvendig kontakt, både direkte og indirekte, bør unngås.

Dette understreker legen at også gjelder besøk fra besteforeldre.

- Mitt mantra i denne situasjonen er at all unødvendig sosial kontakt bør unngås. Så nei, besteforeldre bør ikke komme på besøk. Mange besteforeldre er også i en alder der de er mer utsatt dersom de skulle bli smittet, sier han.

- Hva med barn som har astma? Er de mer utsatt?

- Det ser ut til at barn rammes i mindre grad av coronaviruset enn det voksne gjør. Samtidig vet vi at jo sykere du er i utgangspunktet, jo mer utsatt er du for å bli alvorlig rammet av coronaviruset. Barn mest astma vil derfor sannsynligvis rammes hardere enn barn som ikke har astma, sier han.

HJEMMEKONTOR: Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Tuva Moflag, har hjemmekontor med fire barn. Hun ønsker at myndighetene skal komme med klare råd til barnefamilier i coronasituasjonen og etterlyser en nettside for spørsmål Foto: Privat
HJEMMEKONTOR: Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Tuva Moflag, har hjemmekontor med fire barn. Hun ønsker at myndighetene skal komme med klare råd til barnefamilier i coronasituasjonen og etterlyser en nettside for spørsmål Foto: Privat Vis mer

- Ny hverdag for 600 000 barnefamilier

Tuva Moflag, som sitter i helsekomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet, har for tiden hjemmekontor og fire barn i hus. Hun har siden regjeringens tiltak kom torsdag opplevd at mange barnefamilier sitter med mange spørsmål.

- Det vi ser nå er at over 600 000 barnefamilier over natta bokstavelig talt har fått en helt ny hverdag å forholde seg til. Jeg ser blant annet på Facebook at det er mange som lurer på hva som skjer med barna. Kan de leke sammen, er det for eksempel mange som lurer på, forteller Moflag.

Hun etterlyser derfor en nettside der man kan stille spørsmål til helsemyndighetene om situasjonen og hvordan man skal forholde seg til tiltakene.

- Vi tenger en side som gir helt klare råd. Når man leser i avisene ser man for eksempel at i Stavanger kommune sier skolesjefen at familie, venner og naboer må prøve å lage et godt opplegg rundt barna, mens lege Mads Gilbert sier at vi skal begrense all kontakt så langt det lar seg gjøre. Samtidig sier helsedirektør Guldvog at barna kan leke sammen med en meters avstand. Jeg har aldri sett barn leke med en meters avstand. Nesten all form for lek innebærer fysisk nærhet, sier hun.

- Hel haug med spørsmål

De mange rådene og meningene der ute kan derfor skape forvirring, mener Moflag, og man må derfor ha ett sted man kan henvende seg til helsemyndighetene med det man lurer på.

I Danmark har de opprettet slike nettsider. Det bør også komme i Norge, mener hun.

- Jeg ser at Folkehelseinstituttet har mye av det som skal til på plass, men dette må mer ned på detaljnivå. Mange sitter nå igjen med en hel haug med spørsmål, og det illustrerer behovet for en slik spørsmål og svar-siden, forteller hun.

- Derfor er det greit å allerede nå få på plass en infrastruktur hvor man kan fôre inn disse spørsmålene på. I dag er det mange spørsmål, og det kommer til å være nye spørsmål neste uke når ting forløper seg.

ANTIBAC: God håndhygiene er det viktigste enkelttiltaket for hindring av smitte. Kan du bruke hånd-desinfisering på den riktige måten? Mette Fagernes fra Folkehelseinstituttet forteller deg de enkle grepene for få bakteriefrie lanker. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Hostevaner og håndhilsing

Folkehelseinstituttet (FHI) har delt en rekke generelle råd til befolkningen om hvordan man kan forebygge smitte.

Blant rådene er gode hostevaner og ditto håndhygiene.

Man bør også begrense håndhilsing, kyssing og klemming, og holde minst én meters avstand til andre personer - friske som syke.

Når det gjelder renhold i hjemmet, kan det utføres som vanlig i husholdninger der det ikke er bekreftet smitte med coronavirus.

Offentlig transport bør unngås dersom det er mulig.

Helsedirektoratet har delt råd om hvordan foreldre kan snakke med barna sine om viruset. Blant annet er det viktig å forklare barn hvordan man blir smittet, og hvordan man unngår å bli smittet.

DØD: Torsdag døde en pasient som følge av coronaviruset. Helsedirektøren sier at dette viser hvor farlig situasjonen kan være. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Slik er karantenereglene

Torsdag ga Helsedirektoratet beskjed om at alle som har vært i et land utenfor Norden etter 27. februar, skal i to ukers karantene når de kommer hjem.

Det er to årsaker til at enkelte må være hjemme, ifølge Helsedirektoratet:

  • Hjemmeisolering: gjelder for alle med mistenkt eller bekreftet coronavirus-sykdom fram til friskmelding av lege. Innebærer å være hjemme, isolert fra andre mennesker, og ikke ha tett kontakt med de du bor sammen med.
  • Hjemmekarantene: gjelder for alle som ikke selv er syke, men som har hatt nær kontakt med coronavirus-syke eller har vært i land utenfor Norden etter 27. februar. Innebærer å være hjemme og ikke ha kontakt med andre enn de du bor sammen med.
Hele Norges coronakart