-  Barna bør lære seg å drikke vann tidlig

La barna drikke vann i stedet for saft og brus. De bør ikke få godterier mer enn én gang i uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den klare oppfordringen fra Henriette Øien i ernæringsavdelingen i Sosial- og helsedirektoratet.

-  Sukkerinntaket må holdes nede på et rimelig nivå, så det viktigste rådet mitt til foreldre er at de må bli flinkere til å skille mellom hverdag og fest, sier Øien.

Hun mener barna i tidlig alder bør tilvennes å drikke vann i stedet for saft og brus.

-  Dersom man starter med å gi ungene saft som tørstedrikk, kan det være svært vanskelig å få dem til å drikke vann etter hvert, sier hun.

Fisk og kjøtt

Øien mener tradisjonelt norsk kosthold som grovbrød, pålegg og skummet melk er bra til frokost lunsj og kveldsmåltid. Dette kan gjerne varieres med havregrøt, kornblandinger med lav sukkertilsetning og knekkebrød. Til middag er det fet fisk og kjøtt som i hovedsak skal stå på menyen, med poteter, ris og grønnsaker.

-  Liker ikke barna fisk, kan man ikke tvinge det i dem, men det er heller ikke vits å tilby dem boller rett etter middag fordi de er sultne. Det skader ikke barna å stå over et måltid dersom de absolutt ikke klarer å spise noe.

Time om dagen

Rådgiver Nina Strand Ølnes i avdelingen for fysisk aktivitet i Sosial- og helsedirektoratet mener man kan bli mer fokusert på å legge til rette for variert og allsidig lek for unger i både barnehager og grunnskolen. Barn bør ha minst én time med aktivitet hver dag. Til høsten starter et prøveprosjekt med en daglig dose fysisk aktivitet i 100 grunnskoler landet over.

-  Dette blir ikke vanlig gym, man må også få med seg de som ikke er så glad i ballspill og hoppe bukk. Det skal være variert og lystbetont, og det vil i stor grad foregå utendørs og være minst en time per dag, sier Ølnes.

GODE RÅD: Henriette Øien.