Barna dør på Sa ddams hospital

BAGDAD (Dagbladet): Hver dag dør mellom seks og åtte barn i sengene sine på Saddams barnehospital i Bagdad. For foreldrene til Haiman Sabri (9) var ikke spørsmålet i går om det blir luftangrep eller fred. Sønnen deres svever mellom liv og død fordi han ikke fikk antibiotika i tide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste fem dagene har sykehuset hatt en akutt mangel på antibiotika, som så mange ganger tidligere etter at FN-sanksjonene mot i Irak ble innført for nesten sju år siden.

- Vi har mistet mange barn de siste dagene. Flere av dem led av sykdommer det er mulig å behandle, sier barnelegen Yaser Raouf til Dagbladet.

De siste årene kan flere hundre tusen barn i Irak ha dødd av sykdommer det er enkelt å kurere med riktig medisin og utstyr.

Kritisk

Haiman ble innlagt fordi han fikk bakterieinfeksjonen brucellosis. Den overføres fra dyr til mennesker gjennom kumelk.

- Han kunne vært kurert med en enkel antibiotikakur, men har nå fått en alvorlig hjerneblødning. Situasjonen er kritisk, sier Raouf.

Moren Maisune Rissan og faren Sabri Bidden våker over Haiman. Øynene hans er feberhete og fjerne. Klærne og sokkene er skitne og hullete. Han har hatt dem på seg hele tida mens han har vært innlagt.

- Sanksjonene har rammet svært hardt. Fortsatt mangler vi det meste av forskjellige medisiner og utstyr, sier Yaser Raouf.
For to år siden innførte FN «olje-for-mat»-programmet, som gjorde det mulig å selge irakisk olje i bytte for medisinsk utstyr.

Raouf sier at sykehuset ikke har merket stor forskjell fra tidligere. Han tror heller ikke at det blir noen forskjell om rammen for programmet økes fra 2 til 5,2 milliarder dollar, som Sikkerhetsrådet har bestemt.

- Vi kan ikke være optimistiske. Vår erfaring i de to årene som er gått, er at det trengs betydelig større forsyninger for å dekke behovet.

I senga ved sida av Haiman ligger Aia Mohammed, ei førti dager gammel jente med lungebetennelse. Hun var så heldig å komme på sykehus samtidig med at en ny ladning penicillin ankom. Et par dager tidligere ville hun ikke ha fått behandling.

Helt alene

I et hjørne på samme rom ligger Warda, et nyfødt, foreldreløst jentebarn, som gjerne vil ha melk og oppmerksomhet.

Hun ble funnet etterlatt på gata for tre dager siden.

Legene mener hun har sterke funksjonshemninger. Hun blir behandlet for alvorlige infeksjoner. Planen er å sende henne på barnehjem. Men forsyningen av antibiotika vil snart ta slutt.