Barna er blitt pysete

TRONDHEIM (Dagbladet): En undersøkelse foretatt ved samtlige leirskoler i landet viser at ungene er blitt mer pysete enn før. Evnen til å tåle fysiske anstrengelser, kulde og uvær er blitt svekket i løpet av de siste årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den helt ferske undersøkelsen er foretatt av barneforsker Per Egil Mjaavatn ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim.

- Det er lærere med opp mot 30 års erfaring som her har uttalt seg om elevenes kondisjon, motorikk og mestringsevne, i tillegg til hvordan de synes elevene klarer fysiske anstrengelser og hvordan de klarer seg i kulde og uvær, sier Mjaavatn.

Vurderinger

Vurdert på en femdelt skala fra «svært dårlig» til «meget god», er det ingen av lærerne som gir elevene karakteristikken «meget god» på noen av disse feltene.

Motorikk og mestringsevne blir av de fleste vurdert som «akseptabel», mens de aller fleste mener det står dårlig til med evnen til å tåle fysiske anstrengelser, kulde og uvær.
Lærerne fikk også spørsmål om hvordan de vurderer utviklingen fra sine første år på leirskolen og fram til nå. De fleste mener klart at elevene er blitt dårligere.

- Det er verdt å merke seg at lærere med lang erfaring bedømte utviklingen som langt mer negativ enn lærere som har vært kortere tid på leirskole, sier Mjaavatn.

Mye klaging

Flere av lærerne kom med utfyllende kommentarer til spørreskjemaet.

Her heter det blant annet at «Svært mange er ikke vant til å være ute en hel dag», «Elevene klager veldig fort. Jentene klager ofte. De er 'syke' for å slippe unna» og «Vi ser en roligere atferd for elever fra landkommuner, de er mer vant til å være i naturen. Byelever er mer rastløse, ukonsentrerte og hektiske».

- Generelt tyder undersøkelsen på at det står dårligere til med fysikk, motorikk og utholdenhet i dag enn for noen år siden, men bildet er sammensatt. Det kan se ut som de beste er blitt bedre, men at en stadig større gruppe er blitt dårligere, sier Mjaavatn.

<B>KRABBEFISKER:</B> - Jeg har fisket krabbe før, jeg, på Hitra, sier Robert Sollihaug. Han har glade dager på Drageid leirskole i Osen.<br>