Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barna får ikke sende brev til julenissen i Alaska lenger

Postvesenet strammer inn i frykt for pedofile.

JULENISSESENTER: Slik ser julenissesenteret i Alaska ut. Foto: Sindre Granly Meldalen
JULENISSESENTER: Slik ser julenissesenteret i Alaska ut. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Midt mellom Fairbanks og Moose Creek ligger den lille byen North Pole i Alaska. Følger du ikke helt med, risikerer du å kjøre rett forbi, noe Dagbladets reporter gjorde under en reportasjereise i 2005.

Men finner du først fram, finner du et lite nissesenter, selvsagt med et knippe reinsdyr i bakgården, og et helt spesielt postkontor.

Barn i hele USA har sendt brev og ønskelister til nissen hit siden 1954.

Der har frivillige åpnet, lest og skrevet svar til alle brevene (undertegnet «Santa's elves and helpers»), og sendt dem tilbake med et eget julenissefrimerke og poststemplet «Santa Claus, North Pole».

Det blir det slutt på i år.

JULETE BY: Slik ønskes tilreisende velkommen til den julete byen. Foto: Sindre Granly Meldalen
JULETE BY: Slik ønskes tilreisende velkommen til den julete byen. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer

I fjor ble nemlig en ansatt i posten i Maryland som hadde meldt seg frivillig tilsvarende nissetjeneste avslørt som dømt overgriper. Han ble stoppet før han begynte å svare på brevene, og fikk dermed heller ikke tilgang til barnas adresser. Men US Postal Service ble såpass skremt av episoden at de har strammet inn tilbudet betraktelig, melder nyhetsbyrået AP.

Postvesenet har satt i gang strenge rutiner for å hindre pedofile tilgang til adressene, og fra nå skal navn og adresser erstattes med en kode. Men dette er en kostbar prosess, og postvesenet har derfor lagt ned tjenesten i North Pole.

Postvesenet understreker at barna fortsatt vil kunne skrive brev til nissen og få svar, men at de ikke lenger vil bli poststemplet «Santa Claus, North Pole».

North Pole-ordfører Doug Isaacson sier til AP at han skjønner behovet for å beskytte barna mot pedofile. Men han har problemer med å forstå at en enkeltsak fra østkysten i USA skal få så store konsekvenser.

GODT INNGJERDA: Denne nissen er ute av stand til å svare på brev. Foto: Sindre Granly Meldalen
GODT INNGJERDA: Denne nissen er ute av stand til å svare på brev. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer

- Det er litt som Grinchen, sier han.

Han sier det er et hardt slag for den lille byen, og at de vil forsøke å få til en slags ordning, men at det er uklart hvordan dette vil bli.

UBERØRT: Reinsdyrene pleier ikke å delta i brevskrivingen. De sparer seg selvsagt til julaften og gaveutkjøringen. Foto: Sindre Granly Meldalen
UBERØRT: Reinsdyrene pleier ikke å delta i brevskrivingen. De sparer seg selvsagt til julaften og gaveutkjøringen. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media