Frykter flere vulkan-utbrudd og giftig gass

- Barna flykter. Tror de er på ferie

Hundretusener av innbyggere er på flukt fra millionbyen Goma i DR Kongo. De frykter at vulkanen Nyiragonga kan skape en tsunami fra Kivu-innsjøen og spy ut giftige gasser som kan kvele mennesker.

PÅ TUR: Et norskdrevet barnehjem i millionbyen Goma i DR Kongo har nå evakuert opp i fjellene. - Barna tror de er på ferie, men de er altså på flukt fra vulkanen og mulige giftige gasser, sier Tommy Rasmussen, som driver barnehjemmet. Foto: Privat
PÅ TUR: Et norskdrevet barnehjem i millionbyen Goma i DR Kongo har nå evakuert opp i fjellene. - Barna tror de er på ferie, men de er altså på flukt fra vulkanen og mulige giftige gasser, sier Tommy Rasmussen, som driver barnehjemmet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Denne uka våknet en av verdens farligste vulkaner, Nyiragongo. Flere hundretusener er nå på flukt fra millionbyen Goma. Blant disse er 80 barn på et norskdrevet barnehjem.

- Det er store lommer av metangass og karbondioksid (CO₂) på bunnen av Kivu-innsjøen. Om det kommer nok lava på bunnen av innsjøen, kan det sive ut mengder av giftig gass. Derfor flyktet alle på barnehjemmet opp i fjellene i dag, sier Tommy Rasmussen, initiativtaker og styreleder av Goma-barnehjemmet, til Dagbladet.

Frykter rebeller

Rasmussen har sendt Dagbladet en rekke bilder og videoer av barna og de ansatte mens de evakuerer. De smiler og vinker og synes å ha det bra. De har med seg telt for å bo i noen fjell lenger oppe.

- Barna tror de er på utflukt og er glade over å være i fine fjellområder. Samtidig er alt langt mer alvorlig. De rømmer fra gassen, men inn i et område der det er opprørsgrupper og geriljaer, sier Rasmussen.

Den nordøstlige delen av DR Kongo er et av verdens farligste sted på jord, med hundrevis av ulike opprørsgrupper i kamp mot en ustyrlig regjeringshær. Hver dag legger rundt 6000 nye mennesker på flukt internt i landet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer