Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Barna har det bra

Ett- og treåringen som ble kidnappet tirsdag, skjermes på hemmelig sted.

FUNNET I SENTRUM: De kidnappede småjentene ble funnet i en leilighet i Hønefoss sentrum i går formiddag. Faren og to andre voksne ble arrestert. Foto. BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
FUNNET I SENTRUM: De kidnappede småjentene ble funnet i en leilighet i Hønefoss sentrum i går formiddag. Faren og to andre voksne ble arrestert. Foto. BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to jentene på ett og tre år som tirsdag ble kidnappet på Hadeland, og som ble funnet i en leilighet på Hønefoss i går, befinner seg i barnevernets varetekt på ukjent sted. Imens er de første fengslingsmøtene for de til sammen seks siktede i gang.

- Jeg har ikke møtt jentene ennå, men ut fra hva jeg har fått vite, har de det etter forholdene bra, sier Inger Marie Støen, barnas bistandsadvokat, til Dagbladet.

- Men det er klart at det har vært en dramatisk situasjon for dem, legger hun til.

I arresten Den hovedmistenkte i saken, barnas far, ble pågrepet sammen to andre voksne under politiaksjonen på Hønefoss. Han sitter i politiarresten i påvente av fengslingsmøte - som trolig vil inntreffe i morgen.

- Fengslingsmøtene vi holder i dag, gjelder de tre første som ble pågrepet, opplyser Linn Hilde Fosso, fungerende politimester ved Vestoppland politidistrikt, til Dagbladet.

De tre mennene som blir framstilt for fengsling på Gjøvik tinghus i dag, er identiske med personene som ble pågrepet tirsdag. De satt i de to bilene som var etterlyst i forbindelse med kidnappingen.

- Vi vil be om fire ukers varetekt, med brev- og besøksforbud. Dette på grunn av faren for bevisforspillelse. I tillegg frykter vi unndragelse (at de siktede skal flykte fra landet, red.anm.), sier Fosso.

- Vil det også gjelde de tre andre?

- Det vil vi ta stilling til i morgen.

- Guttetur Den ene av mennene, en Sverige-bosatt mann med irakisk bakgrunn, nekter kjennskap til saken. Han hevder han og passasjeren, også han pågrepet, var på guttetur til Oslo.

Fosso opplyser at den siktede barnefaren har avgitt foreløpig forklaring, men vil ikke gi ytterligere detaljer om etterforskningens gang, ut over at han så langt ikke har noen forsvarer.

Politiet jobber ut fra teorien om at mannen, som ligger i konflikt med barnas mor, planla å ta med seg døtrene ut av landet. I likhet med flere av sine medsiktede har han bakgrunn fra Irak.

De to andre barna som ble tatt med av politiet under gårsdagens aksjon, er tatt hånd om av barnevernet på Hønefoss.

Under angrepet i Brandbu tirsdag ble barnemoren sprayet med angrepsgass.

- Hun er ikke skadd, forteller Fosso.

BISTANDSADVOKAT: Inger Marie Støen er oppnevnt som de to kidnappede jentenes bistandsadvokat. Foto: STEINAR SCHJETNE / SCANPIX
BISTANDSADVOKAT: Inger Marie Støen er oppnevnt som de to kidnappede jentenes bistandsadvokat. Foto: STEINAR SCHJETNE / SCANPIX Vis mer