Barna hardest rammet

Ukjent ebola-aktig virus herjer i Angola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ebola-aktige sykdommen som har tatt livet av minst 39 mennesker i Angola de siste tre månedene, rammer barna hardest, i følge nyhetsbyrået AP

Fire av fem er barn

- Den hittil uidentifiserte sykdommen som herjer i Uige, nord i Angola, antas å være en såkalt hemoragisk, akutt feber i slekt med ebola-viruset, sier Dick Thompson, talsmann for Verdens Helseorganisasjon (WHO).

I motsetning til ebolaviruset som vanligvis har angrepet den voksne befolkningen, har fire av fem som har blitt smittet med denne ukjente sykdommen vært barn.

- Aldersfordelingen av ebola er vanligvis svært forskjellig fra det vi ser her. Men vi utelukker ikke at det kan være ebola. Vi utelukker ingenting, sier Thompson.

Svært dødelig

Det er mellom 10 og 50 prosent sjanse for å overleve dersom en er smittet med ebolaviruset. Smitten overføres ved direkte kontakt med blod, sekret, organer eller kroppsvæske fra smittede mennesker.

Ebola-epidemier er sjeldne, ettersom viruset vanligvis er så dødelig at bæreren dør før viruset spres videre. I følge WHO, er det blitt dokumentert mer enn 1.200 dødsfall blant cirka 1.850 smittede siden epidemien ble oppdaget i 1976.

Mer enn 100.000 angolanere skulle etter planen returnere fra Kongo denne måneden via Uibe. Ebola finnes fremdeles i naturen i Kongo.

Venter på svar 

WHO har ingen estimater for hvor dødelig den ukjente sykdommen er, eller hvor mange som allerede er smittet.

- Det er umulig å vite noe sikkert. Vi innhenter informasjon og venter på svar fra laboratoriet. Hvis sykdommen er gjenkjennelig, vil vi få resultatene innen en uke. Men er den helt ny, vil det ta lengre tid, sier talsmannen for WHO.

- Det tok oss tre uker å få svarene tilbake fra laboratoriet da SARS var en ukjent sykdom, men den gangen fantes det et massivt internasjonalt samarbeid, sier Thompson. SARS var en ukjent sykdom før den tok livet av nesten 800 mennesker i 2003.

Symptomene ikke entydige

I følge myndighetene i Angola, er det 64 som hittil har omkommet som følge av sykdommen. Men tallet er sannsynligvis lavere, ettersom dødstallene fra andre sykdommer kan ha blitt inkludert i estimatene.

Symptomene på viruset, deriblant oppkast, blod i avføringen og høy feber, er sammenfallende med symptomene for ebolaviruset og andre hemoragiske febersykdommer som denguefeber, i følge WHO. 

Denguefeber er vanlig i tropiske strøk, og endemisk i deler av Asia og det karibiske hav. Det finnes i dag ingen vaksine eller botemiddel for sykdommen.