- Barna hentes hjem

Ambassadøren i Saudi-Arabia skal hente avdøde Marita Strøms barn hjem til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet (UD) bekrefter at Norges ambassadør i Saudi-Arabia er på vei til Sulaimanye. Peter Ræder kan tidligst ankomme byen i morgen.

- Ambassadøren reiser til Nord-Irak så fort som det er fysisk mulig, og han skal bistå de tre barna og undersøke hva slags assistanse deres drapssiktede far trenger, sier pressetalsmannen.

Klepsvik sier at det er en rekke spørsmål som UD må ha avklart.

- Først og fremst er ambassadørens oppdrag å ta vare på barna, og finne ut mest mulig om deres status. Dernest skal han bistå oss i å innhente informasjon. Vi har altfor mange ubesvarte spørsmål i denne saken, forteller han.

To identiteter

- Vi har fått opplyst fra irakiske myndigheter at den drapssiktede mannen har et irakisk identitetskort der navnet hans og fødselsdatoen er annerledes enn det han har oppgitt til norsk myndigheter. Dette må vi bringe klarhet i. Vi må også avklare om mannen har irakisk statsborgerskap, sier Klepsvik.

Klepsvik sier at han ikke vet om det er mulig å få trebarnsfaren utlevert til Norge og om saken kan etterforskes av norsk politi.

- Det har ikke vært diskutert å få mannen utlevert, så vidt jeg vet. Vi sitter med altfor mange ubesvarte spørsmål rundt hans identitet, om han sitter i varetekt, og om han er formelt siktet i saken. Det er det vi vil konsentrere oss om, sier han.

- Står fritt

De lokale myndighetene vil neppe motsette seg at barna kommer hjem til Norge.

- Når det gjelder barna, har vi konferert med vårt innenriksdepartement. Hvis norske myndigheter ønsker å hente dem hjem til den avdødes familie, står de fritt til det, sa sikkerhetssjefen i Sulaimaniye, Sarkawt Husen Jalal, til Dagbladet.no tidligere i dag.

DREPT: Namsoskvinnen Marita Strøm (38) ble skutt og drept foran sine døtre i Nord-Irak fredag.