- Barna holdes langt unna rettssalen

I dag starter rettssaken mot de fem tiltalte i overgrepssaken fra Alvdal.

FIRE UKER: Det er satt av fire uker til rettssaken mot de fem tiltalte personene. Rettsaken vil foregå i denne rettssalen på Tinghuset i Elverum.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
FIRE UKER: Det er satt av fire uker til rettssaken mot de fem tiltalte personene. Rettsaken vil foregå i denne rettssalen på Tinghuset i Elverum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dagbladet følger hovedforhandlingene i Nord-Østerdal tingrett.

(Dagbladet): I dag starter rettssaken mot de fem tiltalte i overgrepssaken fra Alvdal i Nord-Østerdal tingrett. Rettslokalene er flyttet til Sør-Østerdal tingrett på grunn av den massive oppmerksomheten saken har fått. Ofrene er to søskenpar.

De fire barna, som var i alderen 6 til 14 år på gjerningstidspunktet, skal ha blitt seksuelt misbrukt av flere voksne i en enebolig i Alvdal.
Overgrepene skal ha skjedd fra høsten 2003 til 2007.

Totalt elleve tiltaltepunkter møter de fem tiltalte personene når de møter i retten i dag. Det er lagt ned forbehold om forvaringsstraff på 13 og 14 år for moren (46) til to av barna og den antatte hovedmannen, deres stefar (64).

Foreldrene (46 år) til to andre ofre er også tiltalt, samt en venn av familien (63).

- Oppmuntret Ifølge tiltalen fra Statsadvokatene i Hedmark og Oppland har en rekke av overgrepene blitt filmet av de tiltalte.

De rystende videoene skal vise at flere voksne er tilstede samtidig som overgrepene skjer, men uten at de griper inn. Mens to tiltalte begikk overgrep skal et foreldrepar ha holdt igjen sine egne barn da de forsøkte å komme seg unna.

«ALVDAL-SAKEN»: Fem personer er tiltalt for overgrep mot fire barn. Ovegrepene skal ha skjedd i denlille bygda Alvdal i Hedmark.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
«ALVDAL-SAKEN»: Fem personer er tiltalt for overgrep mot fire barn. Ovegrepene skal ha skjedd i denlille bygda Alvdal i Hedmark. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Du må gjøre det, skal foreldrene ha befalt barna.

Det hele skal ha blitt filmet og en rekke overgrepsvideoer skal ha blitt funnet under en politirazzia i den antatte hovedmannens leilighet i Spania. Vennen som er tiltalt skal også være fanget på video mens han medvirker til minst ett ovegrep, ifølge tiltalen.

- (N.N.) var til stede og kom med oppmuntrende tilrop som 'ja, ja, heter det i tiltalen.
Mannen må, ifølge påtalemyndigheten, også straffes for å ha hatt sex med barnemoren i huset foran to av ofrene.

- Kynisk Anne Kristine Bohinen er bistandsadvokat for offeret som trolig må vitne i saken.

- Saken vitner om en menneskelig kynisme som ligger utenfor det vi kan fatte. Saken er dypt sørgelig, sier Bohinen til Dagbladet.

Hun sier på generelt grunnlag at det er vanskelig å forberede et offer i en slik sak for hva som venter i rettssaken.

- Livsoppgaven til foreldre er å passe på at barna har det bra. Jeg synes saken er dypt tragisk, også for disse menneskene som er tiltalt, sier hun.

Skjermes Advokat Inger Johanne Reiestad Hansen representerer et søskenpar. På grunn av sin lave alder slipper de å møte i retten for å vitne, men det vil bli spilt av dommeravhør av barna.

BARNA SKJERMES: 
Bistandsadvokat for to av barna, Inger Johanne Reiestad Hansen, sier ofrene i saken skal skjermes for medietrykket fra rettssaken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BARNA SKJERMES: Bistandsadvokat for to av barna, Inger Johanne Reiestad Hansen, sier ofrene i saken skal skjermes for medietrykket fra rettssaken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- De vet at saken skal komme opp, men vi forsøker å skjerme dem så godt vi kan fra det som kommer fram i media under rettssaken, sier Reiestad Hansen.

Hun sier de har hatt forberedende møter med barna i forkant av saken.

- De blir holdt langt unna rettssalen, sier hun.

Advokaten mener video- og fotodokumentasjonen gjør saken enda mer alvorlig.

- Dessuten er det en bevissituasjon som det er vanskelig å løpe fra. At flere av overgrepene er filmet gjør det ekstra krenkende for ofrene, mener Reiestad Hansen.

Flere millioner På vegne av sin klient vil Bohinen kreve 3,2 millioner kroner i oppreisning, 800 000 kroner fra hver av fire tiltalte.

- Jeg vil vurdere å kreve erstatning fra kommunen også, sier Bohinen.

- KYNISK: Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen beskriver saken som kynisme utenfor det vi kan fatte. Hun representerer ett av ofrene i saken. Foto: advokatbohinen.no
- KYNISK: Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen beskriver saken som kynisme utenfor det vi kan fatte. Hun representerer ett av ofrene i saken. Foto: advokatbohinen.no Vis mer

Alvdal kommune har fått kritikk for at de ikke oppdaget overgrepene tidligere. Bistandsadvokat Reiestad Hansen varsler også høye oppreisningskrav.

- Jeg ønsker ikke å gå inn på hvor mye det vil ende på, men det er veldig høye krav fordi dette er en sak som sprenger grenser, sier hun.